Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la Conferinţa de lansare a proiectului NATO-Rusia în domeniul telemedicinei

ro

14 Feb, 2014 09:34 616 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, astăzi, 13 februarie 2014, în calitate de vorbitor principal, la deschiderea Conferinţei de lansare a proiectului NATO-Rusia în domeniul telemedicinei din cadrul Programului pentru Ştiinţă pentru Pace şi Securitate al Alianţei Nord-Atlantice. Partea română a fost de asemenea reprezentată şi prin dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, co-director din partea NATO al proiectului.
În cadrul intervenţiei sale, Bogdan Aurescu a arătat că, deşi aspectele militare nu trebuie subestimate, securitatea astăzi nu poate fi redusă doar la acestea, implicând inclusiv dimensiunile politică, economică, socială şi de mediu. Creşterea graduală a cooperării între state şi organizaţii internaţionale este necesară atât la nivel politic, cât şi la nivel operaţional, având în vedere că fiecare dintre aceste componente ale securităţii deţine un rol important.

Bogdan Aurescu a salutat lansarea noului proiect multinaţional şi multi-anual în domeniul telemedicinei, care va beneficia de un buget de 977.000 de euro.
Demnitarul român a apreciat implicarea NATO, prin intermediul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate, în operaţionalizarea proiectului telemedicinei, subliniind că România sprijină consolidarea cooperării ştiinţifice între Alianţă şi statele partenere. De asemenea, a punctat că dezvoltările din domeniul telemedicinei reprezintă un succes menit să contribuie semnificativ la îmbunătăţirea ratei supravieţuirilor în cazul urgenţelor civile.
Subliniind importanţa dezvoltării unui sistem multinaţional de telemedicină pentru situaţii de urgenţă, secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a referit la expertiza relevantă în domeniu a celor doi co-directori – român, dr. Raed Arafat, şi rus, Serghey Goncharov – care confirmă importanţa acordată de România şi Federaţia Rusă acestui proiect, un exemplu concret de cooperare pragmatică atât în plan bilateral, cât şi la nivelul mai amplu al raporturilor dintre NATO şi Federaţia Rusă.
A subliniat, în context, că partea română acordă un interes special cooperării dintre NATO şi Rusia, bazata pe o agendă pragmatică, pozitivă, care reflectă interese comune.

Demnitarul român a evidenţiat că 2014 oferă perspective favorabile pentru consolidarea cooperării dintre NATO şi Federaţia Rusă, nu numai în contextul proiectului privind telemedicina, dar şi în alte domenii de interes comun.
La eveniment au fost prezenţi membrii echipei de proiect din România şi Federaţia Rusă (dr. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi prof. dr. Serghey Goncharov, director partener în Ministerul Sănătăţii al Federaţiei Ruse), ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru riscuri de securitate emergente, ambasadorul Francesca Tardioli, adjunct al asistentului Secretarului General al NATO pentru operaţii, o serie de experţi internaţionali în domeniu, reprezentanţi ai Delegaţiilor Aliate, reprezentanţi ai Secretariatului Internaţional al NATO, Secretariatului Militar Internaţional al NATO, Centrului NATO de Excelenţă pentru Medicină Militară şi Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informatică, precum şi membrii Grupului de experţi NATO în domeniul telemedicinei.
De asemenea, cu prilejul vizitei la sediul NATO, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu o parte a funcţionarilor români din Secretariatul Internaţional, precum şi cu ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul Secretarului General pentru riscuri de securitate emergente.
 
Elemente de context
 
Proiectul în domeniul telemedicinei a fost structurat în 3 etape:
  1. Workshop-ul avansat de cercetare găzduit de România (3-4 septembrie 2012, Bucureşti);
  2. Workshop-ul avansat de cercetare desfăşurat în Federaţia Rusă (11-12 martie 2013);
  3. Implementarea proiectului ştiinţific.
 
România şi-a asumat, începând cu data de 10 noiembrie 2011, rolul de director Aliat, prin intermediul dr. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Această decizie confirmă recunoaşterea ca model de succes a serviciilor naţionale româneşti de telemedicină, atât la nivelul Alianţei, cât şi în raport cu statele partenere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii