Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:52 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la Conferinţa de la Brighton privind viitorul Curţii Europene a Drepturilor Omului

ro

21 Apr, 2012 00:09 575 Marime text

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a condus delegaţia României care a participat la lucrările Conferinţei privind viitorul Curţii Europene a Drepturilor Omului (Brighton, Marea Britanie) în perioada 18-20 aprilie 2012.

În intervenţia sa în cadrul Conferinţei, secretarul de stat a reafirmat ataşamentul ferm al României pentru principiile şi valorile consacrate de sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi susţinerea pentru procesul de reformă a Curţii.

De asemenea, a subliniat contribuţia majoră a mecanismului Convenţiei la asigurarea stabilităţii democratice în Europa, evidenţiind faptul că orice demers de eficientizare şi reformă a Curţii trebuie să se fundamenteze pe respectarea dreptului de recurs individual, ca element esenţial al sistemului european de protecţie a drepturilor omului.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat angajamentul politic puternic al părţii române pentru eficientizarea mecanismului de control al respectării drepturilor omului de la Strasbourg, accentuând că statele sunt primele chemate să identifice soluţiile optime în vederea punerii în executare a hotărârilor instanţei europene. În acest sens, reprezentantul României a salutat importanţa acordată de statele membre implementării efective a Convenţiei la nivel naţional.

În marja Conferinţei, Bogdan Aurescu a avut o scurtă întâlnire cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. În cursul întâlnirii, demnitarul român a exprimat satisfacţia pentru foarte buna cooperare cu secretarul general. A arătat că România susţine activ implicarea organizaţiei în vecinătatea sa, mai ales în cea estică, inclusiv în Asia Centrală. De asemenea, secretarul de stat a prezentat situaţia minorităţii române din Serbia, subliniind importanţa aplicării în întregime a prevederilor Protocolului Comisiei Mixte, semnat în martie, la Bruxelles. În acest context, a menţionat interesul României pentru implicarea mecanismelor Consiliului Europei în protecţia drepturilor minorităţii române din afara graniţelor. Cei doi oficiali au făcut şi un schimb de opinii privind perspectivele soluţionării dosarului transnistrean, fiind de acord că recenta alegere a Preşedintelui R. Moldova este un factor de stabilitate politică de natură să asigure un climat favorabil eforturilor de reglementare.

La finalul lucrărilor, participanţii au adoptat „Declaraţia de la Brighton" care exprimă angajamentul statelor părţi de a continua procesul de reformă a Curţii, precum şi disponibilitatea de a găsi cele mai bune soluţii în vederea eficientizării activităţii acesteia.

Informaţii suplimentare

Procesul de reformă al instanţei de la Strasbourg a cunoscut repere importante în ultimii ani, un moment important fiind Protocolul 14 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, adoptat (şi semnat de România) în 2004 şi intrat în vigoare la 1 iunie 2010. Acest Protocol prevede o serie de amendamente procedurale la Convenţie care au permis, printre altele, reorganizarea formaţiunilor jurisdicţionale ale Curţii şi a competenţelor acestora, instituirea completului de judecător unic, formarea completului de trei judecători pentru soluţionarea unui anumit tip de cauze şi introducerea unui nou criteriu de admisibilitate.

În anul 2010, respectiv 2011, s-au desfăşurat la Interlaken (Elveţia) şi Izmir (Turcia) două conferinţe la nivel înalt privind viitorul Curţii Europene a Drepturilor Omului. Scopul acestor conferinţe a fost, pe de o parte, reafirmarea angajamentului statelor faţă de drepturile prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi, pe de altă parte, identificarea de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung pentru eficientizarea sistemului de protecţie a drepturilor omului.

Conferinţa de la Brighton şi-a propus continuarea procesului de ameliorare a activităţii Curţii şi de analizare a rolului actual al acesteia.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii