Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Lazăr Comănescu la Bucharest Forum 2016

ro

07 Oct, 2016 15:45 1362 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat, la 7 octombrie 2016, împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, la sesiunea plenară dedicată dezbaterii privind noua viziune strategică europeană din cadrul Bucharest Forum 2016.
 
În alocuțiunea sa, ministrul român al afacerilor externe a pledat pentru menţinerea unităţii şi coeziunii UE, în baza unei agende pozitive și a unei viziuni comune orientate spre viitor, concentrată pe proiecte concrete, care să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni. A susținut necesitatea transformării provocărilor curente în oportunități de relansare a UE. În viziunea României, procesul de reafirmare a proiectului european trebuie să aibă ca finalitate o Uniune orientată spre obținerea de rezultate, flexibilă, solid ancorată în valorile și principiile sale fundamentale și care să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni. Pentru România nu există alternativă la proiectul european, care este strâns legat de liniile principale de acțiune externă și de dezvoltarea țării pe termen lung.
 
Ministrul Lazăr Comănescu a arătat că procesul de elaborare a noii Strategii Globale a UE a fost unul complex, deschis, ambițios, care a ajuns la o viziune comună. A amintit contribuția semnificativă pe care România a avut-o în cadrul acestui proces. Strategia Globală trebuie pusă în practică prin acțiuni coordonate, proiecte comune, plecând de la echilibrul corect între nivelul de ambiție și pragmatism. Ministrul român a mai subliniat că implicarea statelor membre în procesele de implementare a Strategiei este fundamentală pentru succesul acesteia și a asigurat că România este ferm angajată în acest sens.
 
Informaţii suplimentare:
 
The Bucharest Forum este o inițiativă a Institutului Aspen România, susținută de German Marshall Fund of US și de Ministerul Afacerilor Externe. Evenimentul, ajuns în acest an la a 5-a ediție, s-a impus progresiv ca o reuniune anuală destinată schimbului de evaluări strategice pe teme de actualitate, între reprezentanți de marcă ai mediilor transatlantice (oficiali guvernamentali, inter-guvernamentali, analiști, cercetători și membri ai unor organizații non-guvernamentale active în domeniu). Tema conferinței din 2016 este A Fulcrum of Strategic Change. Ensuring Stability, Building Resilience, Harnessing Opportunity.
 
 
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii