Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, la Conferinţa ministerială pentru comunităţile naţionale care trăiesc în străinătate

ro

18 Jun, 2013 20:48 604 Marime text
Ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Cristian David, a participat luni, 17 iunie 2013, la „Conferinţa ministerială pentru comunităţile naţionale care trăiesc în străinătate” , organizată la Paris de ministrul delegat însărcinat cu francezii din străinătate în cadrul Guvernului Republicii Franceze, Helen Conway -Mouret,.
Conferinţa a facilitat consultări în format multilateral şi schimb de bune practici cu privire la două aspecte concrete legate de mobilitate şi migraţie: reprezentarea politică a comunitarilor în statele de origine şi rolul comunităţilor în economia statelor de origine.
În cadrul reuniunii de la Paris, ministrul delegat Cristian David a prezentat o intervenţie cu privire la angajarea resurselor diasporei, folosind atât capitalul uman cât şi cel economic.
Cu privire la participarea politică a comunităţilor româneşti de peste hotare, ministrul delegat a arătat că, în România, acestea se bucură de reprezentare parlamentară, având 6 membri în Parlament, drept de vot şi de a candida. Oficialul român a mai precizat că prezenţa la vot a românilor de peste hotare este scăzută, sub 3%, iar, în vederea încurajării participării la procesul electoral, autorităţile române analizează posibilitatea introducerii votului electronic.           
Referitor la participarea comunităţilor româneşti la dezvoltarea economică a ţării, ministrul delegat Cristian David a subliniat intenţia Guvernului României de a crea mecanisme de încurajare a investiţiilor, de promovare a schimburilor economice şi a turismului.
De asemenea, oficialul român a subliniat importanţa vitală a echilibrării costului social al plecării forţei de muncă înalt calificate prin stimularea reîntoarcerii în domeniile care pot atrage şi utiliza eficient această resursă, spre exemplu, companiile multinaţionale, administraţia centrală, educaţia şi cercetarea.
 
Informaţii suplimentare:
Discuţiile din cadrul „Conferinţei ministeriale pentru comunităţile naţionale care trăiesc în străinătate”, de la Paris, au precedat „Conferinţa ministerială pentru diaspora”, care se desfăşoară sub egida Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, la Geneva, în perioada 18-19 iunie 2013.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii