Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, la un eveniment organizat cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Cartei ONU

ro

27 Jun, 2015 09:45 1253 Marime text
Ministrul delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a participat, astăzi, 26 iunie 2015, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) ambasadorului Liviu Bota. Ambasadorul a fost recompensat astfel pentru activitatea sa diplomatică în serviciul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în calitate de reprezentant naţional şi de funcţionar internaţional.
 
Evenimentul a făcut parte din suita de manifestări realizate sau iniţiate de Ministerul Afacerilor Externe consacrate aniversării a 70 de ani de la crearea ONU şi a 60 de ani de la aderarea României la organizaţia mondială. Printre personalităţile prezente la ceremonie s-au numărat foşti miniştri ai afacerilor externe şi ai apărării, care au evocat episoade ale carierei diplomatice în care au colaborat cu laureatul titlului academic şi contribuţiile României la realizarea obiectivelor ONU.
 
Informaţii suplimentare
 
Liviu Bota este diplomatul român care a ocupat până în prezent cea mai înaltă poziţie oficială în Secretariatul ONU, organizaţie pe care a servit-o timp de 26 de ani. A îndeplinit funcţiile de consilier politic superior la Centrul ONU pentru Dezarmare din New York (1973-1980) şi a fost primul director al Institutului ONU pentru Cercetări de Dezarmare (UNIDIR) din Geneva (1980-1987). Ulterior a îndeplinit funcţia de consilier superior pe lângă Secretarul General adjunct al ONU pentru Drepturile Omului (1988-1992). A urmat o intensă activitate în teren în calitate de consilier al Reprezentantului special al Secretarului General al ONU în Somalia – UNOSOM (1992), ocupând ulterior poziţiile de şef al Misiunii ONU de observatori în Tadjikistan – UNMOT (1993-1995) şi de Reprezentant Special al Secretarului General pentru Georgia şi şef al Misiunii de observare a ONU în Georgia - UNOMIG (1995-1999).
 
La 26 iunie comunitatea internaţională a aniversat 70 de ani de la semnarea, la Conferinţa de la San Francisco (26 iunie 1945), a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, document constitutiv apreciat ca fiind cel mai important act juridic cu semnificaţie globală adoptat în secolul XX.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii