Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la Conferinţa Royal United Services Institute privind apărarea împotriva rachetelor balistice 24 Martie 2015

ro

24 Mar, 2015 15:14 1008 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marţi, 24 martie 2015, la Londra, ca vorbitor principal, la Conferinţa Royal United Services Institute (RUSI) privind apărarea împotriva rachetelor balistice.

În discursul său, cu tema  “Missile Defence. A Strategic Transatlantic Project”, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este o contribuţie substanţială la consolidarea legăturii transatlantice şi a capabilităţilor Aliate. În acest context, şeful diplomaţiei a evidenţiat necesitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să continue să investească în capacităţile sale de apărare, pentru a putea contracara cu succes provocările de securitate tot mai diverse. De asemenea, a arătat că proiectul strategic româno-american de amplasare la Baza militară Deveselu a Facilităţii SUA Aegis Ashore, ca parte a etapei a II-a de implementare a Abordării adaptive, în etape, a SUA, privind apărarea împotriva rachetelor balistice în Europa (US EPAA), reflectă elocvent angajamentul SUA pentru securitatea europeană.
Demnitarul român a trecut în revistă progresele realizate de la intrarea în vigoare, la 23 decembrie 2011, a Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România şi a subliniat, inclusiv în calitatea sa de negociator-șef al Acordului, relevanţa acestui proiect bilateral în contextul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

Bogdan Aurescu a precizat că anul 2015 este important pentru apărarea antirachetă, deoarece, datorită cooperării şi coordonării strânse dintre România şi SUA, Facilitatea Aegis Ashore din ţara noastră, prima de acest fel, va deveni operaţională. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că determinarea celor două părţi pentru implementarea proiectului este susţinută inclusiv de relaţia strânsă dintre US EPAA şi sistemul antirachetă al NATO, pe baza elementelor din etapa a II-a a US EPAA, puse la dispoziţia NATO, sistemul Aliat de apărare împotriva rachetelor balistice poate trece la o etapă superioară, respectiv de declarare a capabilităţii operaţionale iniţiale.

Totodată, ministrul afacerilor externe a subliniat natura exclusiv defensivă a sistemului împotriva rachetelor balistice şi utilizarea sa în conformitate cu Carta ONU şi dreptul internaţional, în scop de legitimă apărare. În acelaşi timp, a reiterat faptul că orice ameninţare cu folosirea forţei, în contextul dezvoltării acestui proiect strict defensiv, este inacceptabilă, fiind contrară principiului fundamental de drept internaţional al interzicerii folosirii forţei sau ameninţării cu forţa, care este o normă imperativă a dreptului internaţional. De asemenea, a arătat că scutul antirachetă nu încalcă Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), având în vedere că potrivit art. VII, alineatul III din Tratat, prevederile acestuia nu se aplică rachetelor care angajează ţinte care nu se găsesc la sol, interceptorii SM-3 având ca obiectiv angajarea de ţinte aflate în aer, deci nefăcând, pe cale de consecinţă, obiectul Tratatului INF.

 Ministrul român a mai remarcat în cadrul intervenţiei că „amplasarea sistemului antirachetă în România aduce un plus de stabilitate, întăreşte relaţia transatlantică, creează oportunităţi de cooperare cu state terţe, contribuind la îndeplinirea dezideratului de asigurare a păcii în Europa”.

Informaţii suplimentare:
Conferinţa Royal United Services Institute pe tema apărării împotriva rachetelor balistice reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente anuale de profil şi o platformă de dezbatere relevantă atât pentru decidenţii politici, cât şi pentru specialişti. Desfăşurată în perioada 24-25 martie 2015, Conferinţa oferă cadrul necesar unor dezbateri de substanţă privind dezvoltarea capabilităţilor Alianţei Nord-Atlantice în domeniul apărării antirachetă, subsumată deciziilor Summit-ului NATO din Marea Britanie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii