Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei

ro

18 May, 2015 14:40 848 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 18 mai 2015, la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei, organizată la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe. Aceasta este prima reuniune a Grupului de Prieteni organizată în anul 2015 şi cea de-a doua după semnarea Acordului de Asociere UE-Ucraina. Partea ucraineană a fost reprezentată de ministrul afacerilor externe Pavlo Klimkin.
Această reuniune are loc în contextul evoluţiilor situaţiei de securitate din Ucraina, pe fondul punerii în aplicare a prevederilor pachetului de măsuri Minsk + din 12 februarie 2015, şi a reprezentat o oportunitate pentru  abordarea stadiului şi perspectivelor implementării de către autorităţile ucrainene a pachetului de reforme asociat parcursului european, în special după desfăşurarea summit-ului UE-Ucraina (27 aprilie 2015, Kiev) şi a Conferinţei Support for Ukraine (28 aprilie 2015, Kiev).
Șeful diplomației române, în acord cu ceilalți miniștri prezenți, a evidenţiat necesitatea implementării tuturor prevederilor pachetului de măsuri Minsk +.
Bogdan Aurescu a atras atenția și asupra imperativului obţinerii unor rezultate concrete pe linia implementării reformelor prevăzute de Agenda de Asociere Ucraina-UE şi a salutat începerea activității Comisiei de revizuire a Constituției. De asemenea, a subliniat importanţa înregistrării de progrese în privința liberalizării regimului vizelor pentru cetățenii ucraineni.
Totodată, Bogdan Aurescu a reafirmat susţinerea României pentru parcursul european al Ucrainei. Concomitent cu salutarea deciziei privind aplicarea provizorie a părţilor politice ale Acordului de Asociere, a evidenţiat necesitatea respectării calendarului pentru punerea în aplicare a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb şi a subliniat că trebuie exclusă perspectiva unei amânări a începerii aplicării acestuia.
Bogdan Aurescu reiterat disponibilitatea României de a oferi sprijin concret şi expertiză Ucrainei în procesul de reforma.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii