Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Reuniunea Consiliului Ministerial UE - Consiliul de Cooperare al Golfului 24 mai 2015

ro

24 May, 2015 14:44 886 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat duminică, 24 mai 2015, la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului Ministerial Uniunea Europeană - Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), desfăşurată la Doha.

Reuniunea a fost co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi de ministrul afacerilor externe al Statului Qatar, care deţine în prezent preşedinţia CCG.  

Miniştrii de externe au abordat subiectele de actualitate de pe agenda comună UE-CCG, cu accent pe evoluţia relaţiilor dintre cele două grupări regionale, evaluarea ultimelor evoluţii relevante din zona extinsă a Orientului Mijlociu (Yemen, Irak, Siria etc.). Cu această ocazie a avut loc și un schimb de opinii privind o serie de problematici globale, precum lupta împotriva terorismului şi drepturile omului.

În intervenţia sa pe tema luptei globale împotriva terorismului şi a situaţiei din Irak şi Siria, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa continuării şi coordonării eforturilor globale menite să combată fenomenele extremiste şi terorismul. S-a referit la necesitatea cooperării internaţionale pentru combaterea finanţării terorismului şi pentru stimularea schimbului de informaţii în domeniu. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat iniţiativa României de înființare a unei Curţi Internaţionale pentru Combaterea Terorismului. Totodată, a transmis omologului saudit, în numele Guvernului român, condoleanţe pentru victimele recentului atentat terorist comis în urmă cu două zile în Arabia Saudită.

De asemenea, s-a referit la situaţia din Irak, subliniind necesitatea sprijinirii unui proces politic inclusiv şi a consolidării statale, precum şi a reconcilierii naţionale pe baza Constituţiei Irakului. Cu privire la Siria, a arătat că doar o soluţie politică negociată poate fi o soluţie durabilă pentru poporul sirian şi a exprimat sprijin pentru iniţiativele reprezentantului special ONU în acest sens.
În marja reuniunii, şeful diplomaţiei române a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din regiune.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii