Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina

ro

13 May, 2015 19:58 956 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 13 mai 2015, la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, desfăşurată în contextul reuniunii miniștrilor afacerilor externe NATO, care are loc în Antalya (Turcia).

Principalele subiecte abordate în cadrul întâlnirii au fost examinarea agendei comune de cooperare consolidată NATO-Ucraina, situaţia de securitate din estul Ucrainei, implementarea Acordurilor de la Minsk şi perspectivele pentru o soluţionare  pe termen lung a conflictului.
În alocuţiunea sa, şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în conformitate cu granițele recunoscute la nivel internaţional, reafirmând sprijinul politic şi operaţional pentru Ucraina. A trecut în revistă sprijinul practic oferit Ucrainei de către România, atât în ceea ce priveşte asistenţa medicală oferită militarilor ucraineni răniţi în conflict, cât şi prin demersurile ţării noastre, în calitate de națiune-lider pentru Fondul NATO de sprijin privind apărarea cibernetică.

De asemenea, a menţionat disponibilitatea de sprijin şi de asistenţă din partea ţării noastre pentru îndeplinirea obiectivelor din Programul anual de cooperare NATO-Ucraina pentru anul 2015.
Bogdan Aurescu a evidenţiat şi necesitatea continuării progreselor în domeniile reformei sectorului de apărare şi securitate şi statului de drept, dar şi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Cu prilejul reuniunii, a fost adoptată o Declaraţie Comună a miniştrilor de externe, care reiterează sprijinul Alianţei Nord-Atlantice pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, condamnă acţiunile agresive ale Rusiei şi încălcarea de către aceasta a dreptului internaţional şi a obligaţiilor asumate. Totodată, Declaraţia reflectă îngrijorarea comună cu privire la acţiunile de consolidare a prezenţei militare a Rusiei în Marea Neagră şi la efectul destabilizator al acestora.
De asemenea, ministrul afacerilor externe‎ Bogdan Aurescu a avut, în marja reuniunii, o discuție separată cu Pavlo Klimkin, ministrul ucrainean de externe, cu care a abordat aspecte de actualitate aflate pe agenda bilaterală. Astfel, ministrul Aurescu a abordat situația restricțiilor de intrare în Ucraina pentru un număr de cetățeni români (tema discutată repetat, la inițiativa părții române, cu ocazia vizitei ministrului ucrainean la București, dar și ulterior), inclusiv, cel mai recent, situația domnului Mircea Druc.

A reiterat faptul ca o soluție trebuie găsită pentru aceasta situație, care nu corespunde cu stadiul actual al relațiilor bilaterale, mai ales în contextul sprijinului ferm și sincer al României pentru integritatea teritorială a Ucrainei, respectiv pentru soluționarea crizei din estul Ucrainei. Ministrul ucrainean l-a reasigurat pe omologul român că autoritățile ucrainene lucrează la o soluție. De asemenea, cei doi au discutat și despre implementarea Acordului privind Micul Trafic la Frontieră. Cei doi miniștri au salutat intrarea sa în vigoare în ziua următoare, la 14 mai 2015, și au discutat aspecte privind înmânarea comună, de către cei doi oficiali, a primelor permise.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii