Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la conferinţa internaţională GLOBSEC 2015

ro

19 Jun, 2015 17:41 788 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 19 iunie 2015, la Bratislava, la ediţia aniversară a Conferinţei Internaţionale GLOBSEC 2015 (10 ani), organizată de ministerul slovac al afacerilor externe. Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a susţinut o intervenţie în calitate de vorbitor principal la panelul „From Wales to Warsaw: Collectively Defending the Alliance”.

Șeful diplomaţiei române a exprimat, în cadrul panelului, preocuparea României faţă de evoluţiile de securitate din vecinătatea estică şi sudică, subliniind necesitatea unui răspuns coerent din partea NATO, atât prin implementarea completă, până la Summit-ul NATO din 2016, a Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie (Readiness Action Plan/RAP), cât şi prin continuarea adaptării strategice a NATO la noile ameninţări şi riscuri de securitate pe termen lung. De asemenea, a evidenţiat importanţa consolidării relaţiei transatlantice, dar şi a cooperării şi coordonării NATO-UE, ca ingrediente fundamentale în adaptarea la provocările de securitate.

Bogdan Aurescu a prezentat în intervenţiile sale în cadrul dezbaterii aşteptările României în perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia, din iulie 2016, evidenţiind printre altele: implementarea completă a Readiness Action Plan, inclusiv prin stabilirea prezenţei NATO pe teritoriul Aliaţilor estici, inclusiv România; continuarea procesului de adaptare a Alianţei, pentru a răspunde eficient la provocările de securitate din vecinătatea estică, dar şi sudică; confirmarea tendinţei de sporire a bugetelor apărării ale Aliaţilor, în sensul deciziei reuniunii la vârf din Marea Britanie, din 2014; continuarea politicii NATO a uşilor deschise; declararea capacităţii operaţionale iniţiale a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, urmare a operaţionalizării bazei Deveselu în acest an.

Ministrul Bogdan Aurescu a insistat asupra necesităţii reflectării în rezultatele Summit-ului a caracterului strategic al parteneriatului NATO-UE.

Totodată, demnitarul român a accentuat că este necesară aprofundarea cooperării cu partenerii Alianței şi, în acest sens, s-a referit la propunerea pe care a lansat-o la reuniunea miniştrilor de externe ai Alianţei (Antalya, 13-14 mai 2015), privind elaborarea unei strategii NATO faţă de partenerii estici şi sudici (strategia "cu două braţe", spre Est şi spre Sud). Ministrul a subliniat că întărirea capacităţii partenerilor, cu sprijinul Alianţei, este relevantă şi pentru ca aceştia să poată gestiona riscurile ce decurg din existenţa conflictelor îngheţate. Referindu-se la vizita încheiată ieri la Chişinău, a exemplificat cu situaţia R. Moldova şi a conflictului transnistrean, reiterând şi în acest cadru faptul că stabilitatea politică a R. Moldova este relevantă şi pentru stabilitatea vecinătăşii NATO, deci pentru Alianţa în sine.

De asemenea, a arătat că procesul de extindere a NATO trebuie continuat, el fiind o garanţie a menţinerii şi consolidării credibilităţii Alianţei în raport cu provocările externe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii