Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Andrei Marga la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

14 May, 2012 23:38 903 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe Andrei Marga a participat, la 14 mai 2012, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE). Miniştrii de externe din statele membre ale UE au analizat situaţia din Afganistan, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, evoluţiile din Vecinătatea Sudică a Uniunii (cu accent pe Libia, Siria şi Algeria) şi pregătirea Summit-ului UE-Mexic. De asemenea, în cadrul dejunului de lucru, au abordat relaţiile UE cu Rusia, în pregătirea viitorului Summit UE-Rusia (Sankt Petersburg, 3-4 iunie a.c.), respectiv situaţia din Ucraina şi viitoarea abordare a UE faţă de această ţară.

În cadrul discuţiilor referitoare la Afganistan, ministrul român de externe a reiterat sprijinul pentru o implicare pe termen lung a UE în procesul de stabilizare, inclusiv post-2014. A subliniat importanţa coordonării UE cu partenerii implicaţi în procesul de reconstrucţie din Afganistan, în special SUA, şi a exprimat necesitatea îndeplinirii angajamentelor asumate de către partea afgană. De asemenea, ministrul Marga a reiterat angajamentul României de a sprijini procesul de consolidare a capacităţii administrative a Afganistanului.

În ce priveşte Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, oficialul român a exprimat susţinerea pentru reluarea rapidă a negocierilor directe şi a evidenţiat importanţa evitării, de către ambele părţi, a iniţiativelor unilaterale care ar putea avea un impact nefavorabil asupra perspectivei relansării discuţiilor. Au fost evidenţiate evoluţiile pozitive pentru întregul proces date de schimbul de scrisori dintre premierul israelian şi preşedintele Autorităţii Palestiniene.

Dezbaterea privind Vecinătatea Sudică a Uniunii a prilejuit trecerea în revistă a evoluţiilor recente din Siria, Libia şi Algeria. Referitor la Siria, ministrul Marga a reiterat importanţa ca autorităţile de la Damasc să îndeplinească în totalitate şi fără precondiţii prevederile Planului Annan şi să înceteze imediat orice formă de violenţă împotriva populaţiei. Totodată, a pledat pentru o cooperare completă şi necondiţionată a autorităţilor siriene cu misiunea ONU prezentă în teren. În context, a anunţat participarea României la această misiune cu 5 observatori. De asemenea, ministrul român de externe a exprimat preocuparea pentru accesul limitat al ajutorului umanitar şi a pledat pentru punerea în aplicare a prevederilor umanitare din Planul Annan. A reamintit că România îşi menţine deschisă ambasada de la Damasc.Oficialul român a reiterat, de asemenea, susţinerea pentru angajamentul UE în procesele de tranziţie democratică din statele din Vecinătatea Sudică a Uniunii, inclusiv în Algeria şi Libia.

În ceea ce priveşte temele abordate la dejunul de lucru, ministrul român de externe a pledat pentru consolidarea parteneriatului strategic UE-Rusia, în vederea aprofundării cooperării în toate domeniile din cele patru Spaţii Comune.

Referindu-se la Ucraina, oficialul român a susţinut necesitatea îndeplinirii, de către autorităţile ucrainene, a obiectivelor şi condiţiilor necesare pentru implementarea Acordului Asociere UE-Ucraina.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii