Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Andrei Marga, la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei

ro

23 May, 2012 22:27 997 Marime text
Ministrul afacerilor externe Andrei Marga a participat, la 23 mai2012, la Strasbourg, la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, care a dezbătut teme de actualitate şi interes privind noua politică de vecinătate a organizaţiei şi funcţionarea sistemului de protecţie a drepturilor omului în Europa.

Ca parte a procesului de reflecţie pe primul subiect, România a avansat sugestia de transformare a Centrului European pentru Interdependenţă şi Solidaritate Globale (Centrul Nord-Sud) într-un instrument activ al politicii de vecinătate al Consiliului Europei, sugestie salutată deja de o serie de delegaţii. Propunerea vine în continuarea eforturilor ţării noastre de a promova o abordare echilibrată a dimensiunilor sudică (Nordul Africii şi Orientul Mijlociu) şi estică (Asia Centrală) ale politicii de vecinătate, reflectate inclusiv prin organizarea, în luna martie 2012, la Bucureşti, în cooperare cu Consiliul Europei, a unui seminar dedicat Asiei Centrale.

„Consiliul Europei nu îşi poate permite să irosească oportunităţile de cooperare cu regiunile din vecinătate, care se deschid în faţa noastră pe fondul aspiraţiilor cetăţenilor acestor state înspre dezvoltarea unor societăţi democratice şi respectarea drepturilor omului. Suntem datori să aprofundăm gândirea strategică asupra acestui subiect şi să ajungem în cel mai scurt timp la rezultate concrete", a evidenţiat ministrul român al afacerilor externe.

În dezbaterea pe tema drepturilor omului în Europa, participanţii au discutat relevanţa şi eficienţa mecanismelor de monitorizare dezvoltate de organizaţia de la Strasbourg, insistând asupra unor subiecte punctuale de interes individual, precum migraţia, xenofobia, incluziunea romilor, libera circulaţie a forţei de muncă sau tendinţele de reinterpretare a istoriei.

Ministrul afacerilor externe s-a concentrat, în intervenţia sa, asupra temei migraţiei şi liberei circulaţii a forţei de muncă şi a provocărilor generate, în acest context, de discursul xenofob, faţă de care Consiliul Europei trebuie să reacţioneze ferm. A evidenţiat experienţa românească a ultimelor două decenii în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale, subliniind relevanţa reprezentării acestora în parlament ca factor esenţial al dialogului interetnic. A insistat asupra dublei dimensiuni a incluziunii romilor - naţională şi europeană - şi a importanţei reprezentării acestei comunităţi, pe baza exercitării drepturilor civile şi politice.

În marja reuniunii ministeriale, oficialul român a avut scurte întrevederi cu şefii delegaţiilor germană şi ungară participante la sesiune, precum şi cu noul Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muižnieks.

Informaţii suplimentare:

Strategia Consiliului Europei privind relaţia cu statele din vecinătate a fost agreată în cursul reuniunii ministeriale de la Istanbul (10-11 mai 2011), pentru a veni în întâmpinarea aspiraţiilor Primăverii Arabe, pe baza expertizei dezvoltate în cadrul organizaţiei de la Strasbourg în domeniul tranziţiei democratice.

Strategia acoperă 15 ţări potenţial partenere din Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi urmăreşte facilitarea procesului de tranziţie democratică, promovarea bunei guvernări şi combaterea ameninţărilor transnaţionale.

Principalele instrumente pe care CoE le pune la dispoziţie sunt acordarea de consultanţă în domeniul reformei legislative (prin intermediul Comisiei de la Veneţia), organizarea şi administrarea alegerilor, „Parteneriatul pentru Democraţie" al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dezvoltarea de proiecte comune concrete împreună cu structuri specializate ale organizaţiei (Comisia de la Veneţia, Centrul Nord-Sud, Grupul Pompidou).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii