Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Cristian Diaconescu a avut o întrevedere cu omologul italian, Giulio Terzi

ro

28 Mar, 2012 00:49 723 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a avut marţi, 27 martie 2012, convorbiri cu Giulio Terzi, ministrul afacerilor externe al Republicii Italiene, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează la Roma în perioada 27 - 28 martie 2012.

Subiectele centrale ale convorbirilor cu omologul italian le-au reprezentat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, extinderea UE în Balcanii de Vest, inclusiv îndeplinirea criteriilor de aderare de către Republica Serbia, evoluţiile din Siria şi Iran, modalităţile concrete în care cooperarea în cadrul domeniilor de interes poate fi amplificată, cât şi evaluarea posibilităţilor de aprofundare a cooperării la nivel european şi internaţional.

Salut modul în care omologul meu s-a exprimat în ceea ce priveşte comunitatea de români din Italia. A fost un discurs european, pozitiv şi încurajator, care reflectă modul în care se înţelege şi se percepe astăzi, la Roma, importanţa comunităţii româneşti, contribuţia acesteia nu doar din punct de vedere economic şi politic, dar şi în dezvoltarea unor parteneriate pe plan social şi cultural. Relaţiile dintre ţările noastre sunt la nivel de excelenţă, bazate pe valori şi principii europene. Cred cu tărie că suntem un caz special - nu sunt multe ţări unite prin legături atât de puternice şi de diverse. Interdependenţa dintre România şi Italia aduce cu sine efecte şi rezultate benefice şi impulsionează o cooperare şi mai strânsă. Am purtat astăzi, cu omologul meu, convorbiri deosebit de fructuoase şi consistente, în spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent între ţările noastre", a declarat, în acest context, şeful diplomaţiei române.

Cei doi miniştri au evocat, în cadrul discuţiilor, intensitatea relaţiilor bilaterale, determinată de interesele reciproce la toate nivelurile şi au evidenţiat excelenta cooperare în domeniul economic, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a ajuns, în 2011, la aproape 12 milioane euro, iarnumărul firmelor italiene care îşi desfăşoară activitatea în România depăşeşte 31.000.

Ministrul Cristian Diaconescu a salutat, de asemenea, recunoaşterea de către statul italian a statului juridic al Diocezei Ortodoxe Române din Italia cu sediul la Roma şi ridicarea, de la 1 ianuarie 2012, a restricţiilor de pe piaţa muncii italiene pentru lucrătorii români.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii