Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, au inaugurat “Piaţa Francofoniei”

ro

15 Apr, 2013 19:50 588 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, au inaugurat astăzi, 15 aprilie 2013, Piaţa Francofoniei din Bucureşti care este, în acelaşi timp, prima piaţă din Europa dedicată Francofoniei, în prezenţa reprezentantului Secretarului General al Francofoniei, precum şi a reprezentanţilor Grupului ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone din România.

Situată la intersecţia dintre Bulevardul Libertăţii şi Calea 13 Septembrie, Piaţa Francofoniei marchează aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

În cuvântul de deschidere, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a reliefat rolul pe care l-a avut francofonia în conturarea destinului european al României, subliniind, totodată, momente semnificative ale parcursului său francofon: „Valorile francofoniei corespund obiectivelor strategice pe care România le urmăreşte pe plan intern şi internaţional, de a promova stabilitatea, democraţia, respectarea  drepturilor omului şi a statului de drept. Aderarea României la francofonie a contribuit la conturarea profilului său de ţară cu vocaţie francofonă şi destin european”. Pe parcursul a două decenii, România a devenit un membru activ al OIF, profund angajat în susţinerea şi promovarea valorilor acestei organizaţii.

De asemenea, şeful diplomaţiei române şi-a exprimat încrederea în capacitatea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei de a oferi „soluţii pertinente şi vizionare la multiplele probleme globale ale lumii contemporane, alături de alte organizaţii internaţionale majore”.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a evocat tradiţia francofonă şi francofilă a poporului român şi contribuţia a numeroase personalităţi de origine română, precum Eugen Ionescu, Emil Cioran şi Constantin Brâncuşi, la îmbogăţirea patrimoniului cultural francofon şi mondial.

Referitor la însemnătatea inaugurării Pieţei Francofoniei şi a monumentului dedicat francofoniei, primarul general Sorin Oprescu a subliniat: ”Placa dăltuită aici va cinsti inaugurarea primei piețe dedicate Francofoniei din Europa. Este o apreciere și un simbol al francofoniei şi francofiliei bucureștenilor, dar și o recunoaștere a meritului Organizației Internaționale a Francofoniei de a ne conștientiza de importanța acestui mecanism al solidarității, cooperării și încrederii într-un viitor mai bun pentru planeta noastră”.

Pierre de Cocatrix, reprezentantul personal al Secretarului General al Francofoniei, a menţionat principalele valori francofone – diversitate, solidaritate şi multilingvism – care reunesc adeziunea celor 77 de membri şi observatori ai francofoniei instituţionale. De asemenea, a evidenţiat rolul important al României – “stat-fanion” al Francofoniei în Europa Centrală şi de Est – în susţinerea şi realizarea proiectelor francofone.

Totodată, Pierre de Cocatrix a adresat mulţumiri autorităţilor române pentru proiectele şi acţiunile desfăşurate în sprijinul promovării valorilor francofoniei la nivel regional şi internaţional. ”În acest an jubiliar, la Bucureşti, România a marcat profundul ataşament la marea familie francofonă  (…)Ştim că această manifestare nu este decât o reflectare a unei realităţi francofone şi mai bogate, care stă mărturie a unei vitalităţi a societăţii civile române, profund ataşate limbii franceze şi valorilor francofone.”

La eveniment au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic, personalităţi politice şi culturale, jurnalişti, oameni de afaceri francofoni, membri ai cercurilor universitare şi academice cu preocupări în sfera francofoniei.

Informaţii suplimentare
Denumirea „Pieţei Francofoniei” a fost decisă de către Consiliul General al municipiului București, la data 29 ianuarie 2013, ca urmare a propunerii Ministerului Afacerilor Externe.

Piaţa Francofoniei este amenajată lângă Palatul Parlamentului unde a avut loc, în 2006, cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei. România este primul stat din Europa Centrală şi de Est care a găzduit un eveniment francofon de o asemenea anvergură, iar astăzi a inaugurat, pentru prima dată în Europa, o piaţă dedicată francofoniei.

Informaţii referitoare la programul de evenimente dedicate francofoniei, în 2013, organizate în ţară şi la misiunile diplomatice din străinătate, se regăsesc la adresa: http://www.mae.ro/node/17931.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii