Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului pentru Pace (PfP)

ro

11 Jan, 2014 19:29 858 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 11 ianuarie 2014, a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului pentru Pace (PfP), primul şi cel mai complex format de cooperare a NATO cu state din afara organizaţiei.
Bazat pe valori comune, acest program a constituit o platformă pentru dezvoltarea dialogului politic şi a cooperării practice a NATO cu statele partenere din spaţiul euro-atlantic, care serveşte astăzi ca model pentru aprofundarea relaţiilor Alianţei cu alte state interesate. Totodată, PfP a creat bazele pentru consacrarea, prin Conceptul Strategic adoptat în 2010, a securităţii prin cooperare ca una dintre misiunile fundamentale ale Alianţei. PfP a constituit, totodată, un instrument util în sprijinul eforturilor statelor candidate la NATO, România fiind unul dintre beneficiarii oportunităţilor oferite de acest cadru de cooperare cu Alianţa în procesul de pregătire pentru aderare.
La 20 de ani de la lansarea sa, PfP continuă să fie o expresie a convingerii comune că stabilitatea şi securitatea în spaţiul euro-atlantic pot fi obţinute numai prin cooperare şi acţiune comună. Acesta reprezintă şi astăzi un instrument esenţial al Alianţei pentru promovarea păcii şi securităţii în spaţiul euro-atlantic.
 România, prima ţară fost comunistă care s-a alăturat acestui program, semnând documentul cadru al PfP la 26 ianuarie 1994, rămâne un susţinător ferm al PfP şi îşi exprimă convingerea că Summit-ul NATO din Marea Britanie din acest an va marca noi paşi înainte în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor de parteneriat ale NATO, al căror fundament este reprezentat de acest program.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii