Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe începe seria seminariilor tematice francofone 2013 pentru formarea în limba franceză a funcţionarilor români

ro

25 Sep, 2013 17:34 589 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti şi Ambasada Franţei, organizează în perioada 25-27 septembrie 2013, la sediul Institutului Diplomatic Român, seminarul francofon cu tema „Politica energetică”.
 
Reuniunea, organizată în cadrul „Planului multianual de formare în limba franceză a funcţionarilor publici care gestionează dosare europene”, continuă seria seminariilor tematice francofone iniţiate încă din 2004. Până la sfârşitul anului în curs mai sunt prevăzute alte două seminarii.
 
Scopul acestor seminarii tematice în limba franceză este de a contribui la consolidarea capacităţii funcţionarilor publici români de a utiliza limba franceză în cadrul dezbaterilor şi negocierilor din Uniunea Europeană, precum şi îmbunătăţirea gradului de cunoaştere a mecanismelor, instrumentelor şi politicilor europene.
 
La lucrările seminarului care debutează la 25 septembrie vor participa reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Administraţia Prezidenţială, Senat, Camera Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Transporturilor.
 
Seminarul va aborda atât aspecte conceptuale de ordin general (baza legală, piaţa internă a energiei, energii regenerabile, legătura cu politica climatică), cât şi proceduri privind transpunerea directivelor în plan naţional (procesul decizional european, rolul statelor membre, măsuri naţionale de implementare). De asemenea, va exista un modul dedicat energiilor regenerabile, precum şi mecanismelor de finanţare.
 
Informaţii suplimentare
România beneficiază din 2004 de “Planul multianual de formare în limba franceză a funcţionarilor publici care gestionează dosare europene”, în baza memorandum-urilor de înţelegere încheiate cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Franţa, Delegaţia Wallonie Bruxelles şi Marele Ducat al Luxemburgului.
 
Proiectul se derulează în cadrul programului OIF „Franceza în diplomaţie şi funcţia publică” şi este centrat pe două axe: cursuri de limbă franceză structurate pe niveluri de cunoaştere şi seminarii cu privire la teme de interes european, desfăşurate în limba franceză.
Scopul general al programului vizează întărirea statutului limbii franceze în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale şi ca factor de promovare a multilingvismului şi diversităţii culturale în Europa şi în lume. Aceste obiective asumate de statele membre OIF sunt reflectate în vademecum-ul privind utilizarea preferenţială a limbii franceze în organizaţiile internaţionale, adoptat în 2006, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la Bucureşti.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii