Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe Aniversarea a 100 de ani de relații diplomatice între România și Republica Letonia

ro

26 Feb, 2021 12:01 1070 Marime text
  • Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 26 februarie 2021, a 100 de ani de la recunoaşterea de jure de către România a independenţei Republicii Letonia și, implicit, stabilirea relațiilor bilaterale.

La acest moment aniversar, România şi Republica Letonia, state membre ale Uniunii Europene şi NATO, se bucură de relaţii bilaterale excelente, bazate pe valori comune, experiențe istorice similare şi viziuni convergente de politică externă.

Relaţiile româno-letone sunt caracterizate, în mod tradițional, de un dialog politic dinamic, ce reflectă continuitatea, solidaritatea şi dorinţa celor două părţi de a-și consolida cooperarea în multiple domenii de interes reciproc.

Dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state rămâne un subiect prioritar în cadrul mai larg al relațiilor bilaterale, în special în contextul eforturilor la nivel european de redresare după criza sanitară și economică provocată de pandemia de COVID-19 și de revenire la o creștere sustenabilă.

Schimburile comerciale bilaterale dintre cele două state contribuie semnificativ în acest sens, nivelul acestora crescând constant în ultimii ani.

La nivel european, România şi Republica Letonia cooperează strâns și au abordări convergente pe multiple dosare, având ca obiectiv comun consolidarea proiectului european, în spiritul solidarităţii, coeziunii şi convergenţei. România şi Republica Letonia împărtășesc aceeași viziune privind asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO şi sunt implicate activ în consolidarea securităţii regionale, inclusiv prin îndeplinirea angajamentului alocării a 2% din PIB pentru apărare şi printr-o strânsă colaborare în cadrul formatului regional București 9. Ambele ţări susţin importanţa unei legături transatlantice puternice, precum şi consolidarea cooperării între NATO şi Uniunea Europeană. 

Implicarea celor două state în sprijinul Iniţiativei celor Trei Mări, format ce dobândeşte o relevanţă tot mai mare, reprezintă o dovadă a conştientizării necesităţii dezvoltării economice a regiunii, inclusiv prin proiecte care au ca obiectiv creşterea conectivităţii și sporirea securității energetice.
Aniversarea centenarului relațiilor bilaterale oferă oportunitatea de a evidenţia, încă o dată, cooperarea excelentă între cele două ţări, care constituie o bază solidă pe care se poate construi, în continuare, în beneficiul popoarelor român şi leton, dar și în spiritul principiilor şi valorilor europene și euroatlantice.  
 
Scurt istoric al relațiilor diplomatice între România și Republica Letonia


Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Străine, a luat decizia recunoașterii Estoniei și Letoniei la 21 februarie 1921, transmițând instrucțiuni reprezentantului României acreditat la Stockholm. La 26 februarie 1921, acesta a notificat oficial ministerele de externe ale Estoniei și Letoniei privind decizia României.

La 27 ianuarie 1922, președintele Adunării Constituante a Letoniei a informat România despre decizia de a acredita un ministru plenipotențiar al Letoniei la București, având rezidenţa la Varșovia, iar la 2 iunie 1922, a fost înființată Legația Republicii Letonia, cu sediul în Polonia.

Primul reprezentant nerezident al României în Estonia și Letonia a fost acreditat la 1 aprilie 1924 (ministru plenipotențiar rezident în Polonia).

După restabilirea independenței statului leton, România a recunoscut oficial Republica Letonia la 26 august 1991, iar relațiile diplomatice dintre cele două state au fost restabilite la 13 septembrie 1991.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii