Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută publicarea de către Comisia Europeană a raportului Analiza Anuală a Creşterii 2014

ro

14 Nov, 2013 16:38 758 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea, la 13 noiembrie, de către Comisia Europeană a raportului Analiza Anuală a Creşterii 2014 (AAC 2014), care defineşte priorităţile economice şi sociale menite să orienteze acţiunea Uniunii Europene şi a statelor membre în vederea stimulării creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă pentru anul următor.  
Odată cu publicarea AAC 2014 debutează semestrul european 2014, următorul ciclu anual de coordonare ex-ante a politicilor economice, sociale şi structurale la nivel european.
Ca şi în anii precedenţi, AAC 2014 este însoţit de publicarea următoarelor rapoarte-anexă: mecanismul de alertă 2014, referitor la dezechilibrele macroeconomice din statele membre UE; stadiul progreselor înregistrate în eliminarea obstacolelor rămase în calea integrării pieţei unice europene şi ocuparea forţei de muncă. Pentru prima dată, Comisia Europeană publică, în acest an, opinia sa asupra proiectelor privind planurile bugetare 2014 ale statelor membre aparţinând zonei euro. Comisia Europeană publică, de asemenea – în cadrul unui document de lucru ce însoţeşte AAC 2014 – stadiul progreselor înregistrate de către statele membre şi zona euro în procesul de implementare a recomandărilor specifice de ţară.
Provocarea cea mai mare identificată de Comisie o constituie menţinerea ritmului de implementare a reformelor destinate îmbunătăţirii nivelului de competitivitate al economiei europene şi menţinerii cursului redresării economice.
Cele cinci domenii prioritare de acţiune identificate de Comisie în cuprinsul analizelor anuale precedente rămân valabile şi în 2014, respectiv: continuarea consolidării fiscale diferenţiate, favorabile creşterii economice; reluarea activităţii normale de creditare a economiei; promovarea creşterii şi a competitivităţii în prezent şi în viitor; abordarea aspectelor legate de şomaj şi de consecinţele sociale ale crizei; modernizarea administraţiei publice. În cadrul acestor domenii, pentru anul 2014, Comisia a identificat priorităţi concrete de acţiune, care orientează mai bine eforturile statelor membre.
Potrivit evaluării Comisiei Europene, România trebuie să-şi concentreze eforturile pe obţinerea de rezultate concrete, mai ales în ce priveşte măsurile convenite în programul de asistenţă financiară preventivă aprobat de Consiliu în luna octombrie 2013, precum şi a celor de răspuns la recomandările specifice de ţară 2013.
 
Informaţii suplimentare:
Publicată de regulă pe parcursul lunii noiembrie, Analiza Anuală a Creşterii stabileşte priorităţile economice şi sociale ale Uniunii Europene pentru anul următor, fiind considerată o foaie de parcurs de care statele membre trebuie să ţină cont în momentul elaborării proiectelor de buget şi a programelor naţionale de reformă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii