Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută îndeplinirea măsurilor pregătitoare în raport cu dosarul nuclear iranian

ro

17 Jan, 2016 10:37 1374 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută declararea "Zilei Implementării” Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), încheiat în urmă cu şase luni între statele E3+3 (China, Franța, Germania, Federația Rusă, Marea Britanie și SUA) şi Iran. Anunţul respectiv a fost făcut la Viena, la 16 ianuarie 2016, de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi de ministrul afacerilor externe al Republicii Islamice Iran, Mohammad Javad Zarif, ca urmare a publicării, de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a raportului care confirmă îndeplinirea de către Iran a măsurilor pregătitoare cuprinse în Plan.

Astfel, cu aceasta dată, sunt ridicate sancţiunile economice şi financiare  multilaterale și naționale care au fost impuse Iranului la nivel internaţional în conexiune cu programul său nuclear.
MAE exprimă apreciere faţă de eforturile diplomatice consecvente şi substanţiale ale statelor E3+3, precum şi faţă de deschiderea manifestată de Iran pentru implementarea măsurilor asumate, conform JCPOA, salutând rolul deosebit de important al AIEA în acest sens.

MAE reiterează caracterul gradual al întregului proces, apreciind că paşii parcurși până în prezent sunt importanţi în direcţia restabilirii încrederii comunităţii internaţionale în natura exclusiv paşnică a programului nuclear iranian, în acord cu dreptul legitim al Iranului de a utiliza energia nucleară în scopuri paşnice conform Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare.‎ În egală măsură, MAE subliniază importanța continuării monitorizării implementării efective şi  pe termen lung a JCPOA‎.‎

Totodată, MAE salută începutul unei noi etape în relația Iranului cu comunitatea internațională, evidențiind inclusiv perspectivele favorabile pentru dinamizarea dialogului bilateral româno-iranian, în special pe dimensiunea economică.

Informații suplimentare:
La 14 iulie 2015, la Viena, statele E3+3 şi Iran au ajuns la un acord final privind dosarul nuclear iranian, denumit Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA). La aceeaşi dată, AIEA şi Iran au semnat o “Foaie de parcurs pentru clarificarea chestiunilor nerezolvate din trecut și din prezent în privinţa programului nuclear iranian”, care completează Acordul dintre E3+3 și Iran.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la 20 iulie 2015, în unanimitate, Rezoluţia 2231, care andosează acordul din domeniul nuclear semnat de Iran şi E3+3.
Data de 18 octombrie 2015 a reprezentat ”Ziua Adoptării”, adică ziua în care JCPOA a intrat în vigoare conform calendarului stabilit, la 90 de zile după adoptarea, de către Consiliul de Securitate al ONU, a Rezoluţiei 2231.
Conform calendarului prevăzut de JCPOA, ”Ziua Implementării” urma să survină la o dată ulterioară ”Zilei Adoptării”, în funcţie de viteza cu care Iranul pune în aplicare măsurile din domeniul nuclear prevăzute în JCPOA.
Raportul AIEA privind verificarea implementării, de către Iran, a măsurilor din domeniul nuclear prevăzute de JCPOA a fost publicat la 16 ianuarie 2016. Raportul confirmă faptul că Iranul a îndeplinit măsurile relevante prevăzute de JCPOA, astfel încât ”Ziua Implementării” poate fi declarată la data publicării raportului, adică 16 ianuarie 2016.
În conformitate cu prevederile Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune, ”Ziua Implementării” marchează momentul la care, simultan cu publicarea raportului AIEA privind verificarea implementării, de către Iran, a măsurilor din domeniul nuclear prevăzute de JCPOA, comunitatea internațională ia măsurile necesare în vederea ridicării unei prime părți a sancțiunilor legate de programul nuclear iranian, cu accent, în această etapă, pe sancțiunile economice și financiare.
În consecință, începând cu acest moment, încetează aplicarea rezoluțiilor ONU 1696 (2006), 1737 (2007), 1747 (2007), 1803 (2008), 1835 (2008), 1929 (2010) şi 2224 (2015), precum şi regimul de sancțiuni impus de UE şi SUA în domeniul nuclear în raport cu Iran‎ul şi intră în vigoare prevederile rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care menține o serie de restricții, inclusiv în domeniul tehnologiilor pentru rachete balistice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii