Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută împlinirea unui an de la semnarea Acordurilor de Asociere UE cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina

ro

27 Jun, 2015 18:37 862 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea unui an de la semnarea de către Republica Moldova, Georgia şi Ucraina a Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat cu Uniunea Europeană.

Semnificația semnării acestor Acorduri, un pas istoric în relațiile dintre UE și cele trei state partenere, este legată de intrarea într-o nouă etapă a acestor relații. Acordurile de Asociere sunt instrumente care reprezintă expresia angajamentului continuu al Uniunii Europene față de vecinătatea sa estică, menite să conducă la modernizare, stabilitate, consolidarea statului de drept și creștere economică.

Procesele extinse de modernizare și reformă ale Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei sunt strâns legate de parcursul lor european, pentru care România a pledat şi va pleda constant în continuare. Uniunea Europeană a sprijinit aceste demersuri, iar România va continua să susțină acordarea de asistență tehnica şi financiară în etapa de implementare a Acordurilor.

De asemenea, România sprijină implementarea cuprinzătoare a Acordurilor şi continuarea în ritm susţinut a proceselor de reformă, astfel încât acestea să îsi atingă obiectivul de asociere politică şi integrare economica, cu impact esenţial în democratizarea şi modernizarea societăţii în aceste state şi cu beneficii directe și vizibile pentru cetățeni.

În actualul context regional este cu atât mai importantă continuarea acestor procese pentru a se asigura angajarea ireversibilă pe calea reformelor și crearea condiţiilor unei stabilităţi durabile, prosperităţii şi păcii pe termen lung în regiune.

În calitate de stat membru situat la frontiera răsăriteană a Uniunii Europene, România a promovat activ aceste obiective, inclusiv cu ocazia recentului Summit al Parteneriatului Estic de la Riga, şi va rămâne profund angajată în direcţia menţinerii partenerilor estici pe o traiectorie europeană ireversibilă.

Ministerul Afacerilor Externe salută, pe această cale, rezultatele obţinute până la acest moment în implementarea Acordurilor cu Republica Moldova şi Georgia şi sprijină ferm obiectivul intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat cu Ucraina începând cu 1 ianuarie 2016.

MAE îşi exprimă speranţa că procesul de ratificare a acordurilor se va desfăşura cu rapiditate în toate statele membre UE. România a fost primul stat european care a ratificat Acordurile de Asociere cu cele trei state partenere, la 3 iulie 2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii