Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea volumului "Pagini din Diplomaţia României, editat de Asociaţia Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România

ro

30 Oct, 2012 20:05 1114 Marime text

În cadrul programului "Cartea lunii la Ministerul Afacerilor Externe" s-a lansat luni, 29 octombrie 2012, în prezenţa ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cel de-al IV-lea volum „Pagini din Diplomaţia României", editat de Asociaţia Ambasadorilor de Carieră din România, editura Junimea.

Şeful diplomaţiei române a salutat apariţia volumului IV al cărţii „Pagini din Diplomaţia României" şi a încurajat autorii acesteia să continue demersurile academice pentru apariţia unei noi lucrări. „Vorbim de o comoară a istoriei diplomaţiei româneşti, vorbim de ceea ce au făcut diplomaţii români în plan bilateral sau multilateral înainte de 1989, dar şi după aceea, pentru memoria instituţională, pentru continuitatea activităţii diplomatice româneşti în serviciul intereselor naţionale ale României".

Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe şi-a exprimat sprijinul pentru propunerea ambasadorului Ion M. Anghel privind organizarea, în perioada următoare, a unor dezbateri pe teme de diplomaţie şi politică externă în colaborare cu membrii Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România, subliniind faptul că experienţa foştilor ambasadori/diplomaţi de carieră poate fi de un real folos diplomaţiei actuale.

La eveniment au participat: secretarul de stat Ovidiu Dranga, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, prof. George Potra şi prof. univ. dr. Ion. M. Anghel. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, membri ai Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România, tineri diplomaţi şi reprezentanţi ai mass-media.

În discursul său, secretarul de Stat Ovidiu Dranga a apreciat că „volumul are două merite majore oferind explicaţii credibile - pentru tinerii diplomaţi şi celor interesaţi - pentru cursul pe care politica şi diplomaţia românească l-au urmat după 1989. Prin varietatea subiectelor tratate, volumul îşi propune să fie un ghid diplomatic pentru tinerii diplomaţi şi să ofere o nouă perspectivă de înţelegere a contextului politico-diplomatic din acea perioadă."

La rândul său, prof. univ. dr. Ion M. Anghel a subliniat semnificaţia deosebită a volumului lansat astăzi pentru păstrarea memoriei diplomaţiei româneşti de dinainte de 1989. În context, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, a arătat că lucrarea este de o importanţă istorică notabilă, punând accent pe contribuţia etapelor anterioare ale diplomaţiei în realizarea politicii externe actuale a României. Totodată, profesorul George Potra a evidenţiat importanţa arhivelor diplomatice MAE pentru reflectarea istoriei diplomaţiei româneşti.

Informaţii suplimentare:

Lucrarea "Pagini din Diplomaţia României", vol. IV, este o radiografie a relaţiilor internaţionale din perioada anilor ‘60 - '90, cu accent pe rolul politicii externe româneşti şi al eforturilor de susţinere a intereselor naţionale, într-o perioadă dificilă. Sunt exemplificate momente semnificative de politică externă, iniţiate şi desfăşurate de România în ultimele decenii, mărturii relatate chiar de cei care au participat la realizarea lor.

Volumul completează datele aduse în atenţia marelui public în ceea ce priveşte modul în care a fost condusă politica externă a României în perioade cu multiple semnificaţii, organizarea şi activitatea desfăşurată de către MAE, cu accent pe deciziile care au vizat apărarea reputaţiei acestei instituţii în faţa intemperiilor politice.

Ministerul Afacerilor Externe derulează două programe de promovare editorială: „Cartea lunii la MAE", dedicat lucrărilor scrise de diplomaţi români şi „Repere editoriale la MAE", dedicat apariţiilor de referinţă ale unor autori români şi străini din domeniul relaţiilor internaţionale, al politicii externe, istoriei sau al diplomaţiei. Cele două programe au fost premiate în 2008 de Uniunea Editorilor din România pentru contribuţia la dezvoltarea pieţei de carte de specialitate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii