Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Daniel Ioniţă cu noul director executiv al Agenţiei Europene de Apărare, Jorge Domecq

ro

08 Apr, 2015 09:20 933 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a avut marţi, 7 aprilie 2015, o întrevedere cu noul director executiv al Agenţiei Europene de Apărare/EDA, Jorge Domecq. În contextul dialogului, demnitarul român l-a felicitat pe oficialul european pentru asumarea postului, exprimând, totodată, convingerea că relaţiile României cu EDA vor continua să se dezvolte. A reconfirmat sprijinul politic acordat constant implicării naţionale în proiectele şi programele de dezvoltare a capacităţilor pe baze de cooperare multinaţională, derulate sub egida EDA.
Secretarul de stat Daniel Ioniţă a evocat decizia politică la nivel naţional de creştere a resurselor financiare alocate sectorului apărării, începând cu 2017, arătând că astfel se creează premisele pentru o sporire a implicării României în diferitele proiecte derulate de Agenţie. În context, a evidenţiat implicarea ţării noastre în unul dintre proiectele importante adoptate la Consiliul European din decembrie 2013, respectiv apărarea cibernetică.
Oficialul român s-a referit în egală măsură la importanţa iniţiativei Pooling and Sharing, rolul său deosebit în generarea unei culturi a cooperării la nivelul UE, în dezvoltarea de capacităţi militare credibile, menţionând şi proiectele la care România participă în acest sens. De asemenea, a pledat pentru o mai mare coeziune la nivelul UE în domeniile apărării şi securităţii, evocând inclusiv necesitatea revizuirii Strategiei Europene de Securitate, document programatic în măsură să clarifice direcţiile strategice ale UE.
Totodată, secretarul de stat Daniel Ioniţă a mai arătat că între activităţile derulate sub egida EDA şi cele desfăşurate în cadrul NATO trebuie să fie asigurată o armonizare cât mai amplă. A subliniat că este nevoie de coordonare sporită între industriile de resort şi sfera politico-militară pentru înzestrarea mai eficientă a UE cu capacităţile de care are nevoie, într-un mediu internaţional complex, dominat de situaţii tensionate atât în vecinătatea estică, dar şi cea sudică.
 Jorge Domecq a apreciat implicarea României în proiectele EDA şi a trecut în revistă cele mai importante iniţiative derulate în prezent la nivelul Agenţiei. De asemenea, a împărtăşit evaluarea părţii române potrivit căreia în mediul de securitate actual, sporirea coordonării şi cooperării statelor membre UE în materie de apărare este esenţială.
 
 
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii