Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Bogdan Aurescu cu prof. Laurence Boisson de Chazournes, preşedinta Societăţii Europene de Drept Internaţional

ro

26 Sep, 2013 17:05 707 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu s-a întâlnit, astăzi, 26 septembrie 2013, cu preşedinta Societăţii Europene de Drept Internaţional, Laurence Boisson de Chazournes, profesor de drept internaţional la Universitatea din Geneva.
 
Oficialul român a subliniat angajamentul Ministerului român al Afacerilor Externe pentru cunoaşterea şi respectarea dreptului internaţional, care pentru România face parte din nucleul esenţial al politicii externe şi a evocat în acest sens experienţa pozitivă a procesului privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), care a adus României, prin Hotărârea CIJ din 2009,  9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă, adică cca. 80% din suprafaţa în dispută, cu însemnate resurse de hidrocarburi. De asemenea, a informat cu privire la câteva evenimente proiectate de MAE român în contextul aniversării în acest an a 15 ani de la adoptarea Statutului Curţii Penale Internaţionale (CPI), inclusiv Conferinţa care va fi organizată la 17 octombrie 2013, cu participarea preşedintelui CPI, în memoria juristului şi diplomatului român Vespasian Pella şi care este dedicată realizărilor şi provocărilor viitoare ale CPI. Totodată, s-a referit şi la dezbaterea publică referitoare la acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie.
 
Discuţiile au abordat şi posibilităţile de cooperare viitoare între MAE, Societatea Europeană de Drept Internaţional şi Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, Secţiunea de Drept Internaţional, care este şi Ramura Română a Asociaţiei de Drept Internaţional ( International Law Association - ILA).
 
Bogdan Aurescu a mulţumit preşedintei Societăţii Europene de Drept Internaţional pentru iniţiativa de a organiza un simpozion în România, dedicat „Perspectivelor asupra dreptului internaţional şi dreptului intern”.
 
La rândul său, Laurence Boisson de Chazournes a mulţumit oficialului român pentru sprijinul acordat de către MAE pentru organizarea simpozionului şi şi-a exprimat speranţa că MAE va mai sprijini şi alte evenimente organizate de Societatea Europeană de Drept Internaţional în România şi în restul Europei. De asemenea, a încurajat o participare mai largă a specialiştilor români în drept internaţional la Societatea Europeană de Drept Internaţional, apreciind în mod deosebit calitatea Şcolii Române de Drept Internaţional şi contribuţia sa, în timp, la dezvoltarea instituţiilor şi conceptelor dreptului internaţional.
 
Informaţii suplimentare:
 
Societatea Europeană de Drept Internaţional a fost creată în anul 2001, ca o reţea a persoanelor interesate de ştiinţa şi practica dreptului internaţional public. Activităţile Societăţii au fost sprijinite, de la început, de Institutul Universitar European şi de consiliul editorial al Revistei Europene de Drept Internaţional (European Journal of International Law). Societatea încurajează cunoaşterea şi cercetarea dreptului internaţional, încurajează aprecierea tradiţiei şi contribuţiei europene la ştiinţa dreptului internaţional şi organizează diverse evenimente pentru a sprijini schimbul de idei între teoreticienii şi practicienii în domeniul dreptului internaţional public. Mai multe informaţii referitoare la Societatea Europeană de Drept Internaţional pot fi găsite la următoarea adresă: www.esil-sedi.eu
 
Boisson de Chazournes participă la primul simpozion de drept internaţional organizat în România cu sprijinul Societăţii Europene de Drept Internaţional, cu tema „Perspective asupra dreptului internaţional şi dreptului intern”, care are loc la 26 septembrie la Amfiteatrul Bibliotecii Academiei Române.
 
Pentru a încuraja un schimb cât mai larg de idei între specialiştii în domeniul dreptului internaţional din Europa, Societatea Europeană de Drept Internaţional a decis să sprijine organizarea unor evenimente în afara cadrului tradiţional al marilor universităţi din Europa de Vest. Simpozionul de la Bucureşti se înscrie în seria acestor evenimente şi va aborda legăturile dintre dreptul intern şi dreptul internaţional. La acest simpozion vor lua parte profesori şi practicieni din România, Elveţia, Olanda şi Germania. Pentru mai multe informaţii referitoare la Simpozion, vă rugăm accesaţi: http://www.esil-sedi.eu/node/383 şi http://evenimente.juridice.ro/584/perspective-asupra-dreptului-intern-si-dreptului-international-26-septembrie-2.html
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii