Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu Preşedintele Republicii Azerbaidjan, E.S. domnul Ilham Aliev

ro

25 Apr, 2013 21:05 935 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit, joi, 25 aprilie 2013, de către Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliev, cu prilejul vizitei oficiale pe care şeful diplomaţiei române o efectuează la Baku, în perioada 25-26 aprilie 2013.
 
Ambii interlocutori au exprimat aprecierea pentru nivelul excelent al relaţiilor dintre România şi Republica Azerbaidjan, caracterizate prin Parteneriatul Strategic formalizat la cel mai înalt nivel, la 28 septembrie 2009. Ministrul Titus Corlăţean a exprimat angajamentul şi interesul României pentru  continuarea implementării cu succes a măsurilor incluse în Planul de Acţiune subsumat Parteneriatului Strategic, pe toate domeniile pe care le prevede acesta: dialogul politic, cooperarea economică şi investiţii, cooperarea în domeniul energetic, cooperarea în domeniul securităţii, cooperarea în cadrul multilateral, dezvoltarea contactelor inter-umane şi cooperarea în domeniul culturii.
 
Ministrul Titus Corlăţean a evocat faptul că menţinerea contactelor politice de nivel între România şi Republica Azerbaidjan este o dimensiune instrumentală, în măsură să imprime ritmul şi profunzimea dezvoltării relaţiilor de Parteneriat dintre cele două ţări. În acest sens, a reiterat invitaţia adresată preşedintelui Ilham Aliev din partea preşedintelui României de a efectua o vizită oficială la Bucureşti, în perioada urmatoare. Totodată, a exprimat apreciere pentru dialogul dinamic şi buna cooperare dezvoltată la nivelul Administraţiilor Prezidenţiale ale României şi Republicii Azerbaidjan. A fost discutată şi apropiata vizită a premierului român la Baku.
 
În ce priveşte dezvoltarea cooperării economice, interlocutorii au realizat un schimb de opinii privind sporirea prezenţei companiilor româneşti în Azerbaidjan, precum şi perspectivele consolidării prezenţei investiţionale azere în România. Ministrul român al afacerilor externe a apreciat că este necesar ca nivelul de dezvoltare a relaţiilor economice româno-azere să se ridice la nivelul dialogului politic, ca reflectare a potenţialului real de cooperare între România şi Azerbaidjan.
 
Cu referire la perspectivele de consolidare a cooperării în domeniul energetic, ministrul Corlăţean a evidenţiat importanţa pe care România continuă să o acorde participării la realizarea proiectului Coridorului Sudic, alături de rolul-cheie deţinut de Azerbaidjan în privinţa diversificării proiectelor energetice europene prin realizarea acestui Coridor. Ministrul român de externe a subliniat că România rămâne un susţinător ferm al proiectului Nabucco Vest şi a exprimat încrederea cu privire la decizia finală a Consorţiului Shah Deniz în favoarea acestui proiect, ce va fi luată în cursul lunii iunie 2013.
 
Au fost abordate şi alte proiecte din domeniul energetic şi al comerţului cu bunuri, menite să consolideze relaţia strategică dintre ţările noastre.
 
În ce priveşte cooperarea în domeniul transporturilor, ministrul Titus Corlăţean a pledat pentru realizarea proiectului privind transportul mărfurilor pe coridorul Marea Neagră - Marea Caspică, care să valorifice conexiunea pe Marea Neagră şi ulterior, a posibilităţilor de transport pe Dunăre, drept cea mai directă rută de acces spre Europa a mărfurilor din regiunea Caucazului de Sud şi a Asiei Centrale.
 
De asemenea, au fost discutate relaţiile de cooperare ale Azerbaidjanului cu UE şi NATO, ministrul român exprimând întregul sprijin al Bucureştiului pentru dezvoltarea şi aprofundarea acestora. A fost apreciată implicarea României în menţinerea Azerbaidjanului drept un partener relevant atât pentru UE, cât şi pentru Alianţă.
 
Informaţii suplimentare
 
La 19 iunie 2012, România şi Republica Azerbaidjan au aniversat 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale. În cadrul vizitei oficiale în România (28-29 septembrie 2009) a preşedintelui azer, Ilham Aliev, a fost semnată Declaraţia privind stabilirea unui Parteneriat Strategic, cu accent pe domeniul energetic. Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic a fost semnat cu ocazia vizitei oficiale în Azerbaidjan a preşedintelui român (18-19 aprilie 2011).
Din 2009 până în 2014, ambasada României la Baku exercită pentru a treia oară consecutiv mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii