Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:44 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu omologul austriac, Michael Spindelegger

ro

23 Oct, 2012 16:21 834 Marime text

În marja participării la cea de-a doua Reuniune informală a miniştrilor de externe din statele riverane Dunării, care s-a desfăşurat la St. Pölten (Austria), ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere bilaterală cu vice-cancelarul federal şi ministrul afacerilor europene şi internaţionale, Michael Spindelegger.

În cadrul întrevederii afost evidenţiat caracterul excelent al relaţiilor dintre cele două state, consistenţa şi dinamica dialogului bilateral la nivel înalt, precum şi convergenţa poziţiilor pe teme de interes comun de pe agenda regională şi europeană, precum securitatea energetică, Parteneriatul Estic, regiunea Marii Negre etc..

Partea austriacă şi-a manifestat interesul faţă de subiecte de pe agenda europeană, precum R. Moldova, Marea Neagră "unul dintre proiectele strategice ale Austriei".
În context, ministrul Corlăţean a evidenţiat sprijinul României pentru statele din cadrul Parteneriatului Estic în aprofundarea relaţiei acestora cu UE. A subliniat progresele înregistrate de R. Moldova în procesul de negociere a Acordului de asociere cu UE, precum şi a celui privind liberalizarea vizelor, solicitând sprijin autorităţilor austriece pentru impulsionarea acestor negocieri.

A arătat, totodată, importanţa dimensiunii externe a Strategiei UE pentru regiunea Dunării şi a subliniat necesitatea asigurării unei vizibilităţi internaţionale a Dunării în conexiune cu regiunea Dunării, dar şi importanţa asigurării unei finanţări adecvate pentru proiecte promovate în cadrul Strategiei în viitorul cadru financiar multi-anual (2014-2020).

Totodată, ministrul austriac a exprimat susţinerea în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat aspecte de ordin economic şi financiar, din perspectiva poziţiei Austriei de principal partener economic european al ţării noastre. În pofida contextului economic internaţional dificil, Austria şi-a menţinut locul al II-lea în topul principalilor investitori străini în România, respectiv locul al VIII-lea după volumul schimburilor comerciale. În context, a fost salutat faptul că, în 2011, pentru prima dată de la începutul crizei financiar-economice, volumul schimburilor comerciale româno-austriece a depăşit 3 miliarde de euro, iar exporturile româneşti au depăşit valoarea de 1 miliard.

Ministrul Titus Corlăţean a invitat companiile austriece să se implice în cadrul programului de privatizare promovat de Guvernul român.

Cu prilejul vizitei în Austria, şeful diplomaţiei române a acordat interviuri cotidienelor Kurier şi Die Presse, precum şi revistei de limbă română Diaspora.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii