Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Leonid Kojara

ro

14 Sep, 2013 17:18 710 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 13 septembrie 2013, convorbiri cu omologul său ucrainean, Leonid Kojara, care a efectuat o vizită oficială în România.
Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi aprofundat privind stadiul relaţiei bilaterale româno-ucrainene în ansamblu, evaluând perspectivele de dezvoltare a dialogului şi cooperării între România şi Ucraina în perioada următoare.
Astfel, cu ocazia întrevederii, miniştrii de externe ai României şi Ucrainei au abordat o serie de teme de pe agenda bilaterală: dialogul politic, cooperarea în domeniul consular, relaţiile culturale, drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, cooperarea privind aspecte legate de mediu, proiectele cu impact transfrontalier, gestionarea frontierei comune. Discuţiile au  arătat că există şanse şi dorinţă comune pentru extinderea  cooperării în dosarele de interes reciproc. În context, ministrul de externe român a subliniat necesitatea unui calendar de contacte politico-diplomatice consecvent şi previzibil.

O atenţie deosebită a fost acordată modalităţilor de aprofundare şi extindere a cooperării economice. Consolidarea cadrului juridic, menit să faciliteze proiectele de cooperare, a reprezentat un alt element de substanţă al discuţiilor. Cei doi miniştri de externe au căzut de acord pentru organizarea în toamna acestui an a unei noi sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică. Totodată, ministrul afacerilor externe al României a prezentat o serie de argumente în favoarea susţinerii accelerării negocierilor pentru identificarea unei soluţii echitabile referitoare la investiţiile efectuate de statul român în Combinatul CIM de la Krivoi Rog. De asemenea, cei doi miniştri au căzut de acord să susţină accelerarea negocierilor în vederea finalizării şi semnării unui număr important de acorduri bilaterale sectoriale, promovării unor proiecte concrete de cooperare transfrontalieră şi respectiv, intrarea în vigoare a unor acorduri privind înfiinţarea unor noi puncte de trecere a frontierei etc. În acest context, s-a căzut de acord asupra organizării unei noi runde de negocieri în toamna acestui an, având ca obiectiv finalizarea textului Acordului privind Micul Trafic de Frontieră. În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul cultural, oficialul român a salutat decizia autorităților ucrainene de a aproba deschiderea unui lectorat român în cadrul Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi.

În cadrul discuţiilor, şefii celor două diplomaţii au realizat un amplu schimb de vederi cu privire la evoluţiile regionale şi de securitate.
Totodată, părţile au abordat dosarul transnistrean, fiind trecute în revistă evoluţiile recente şi perspectivele de soluţionarea a acestuia, în contextul deţinerii, de către Ucraina, în acest an, a Preşedinţiei-în-Exerciţiu a OSCE. În acest context, ministrul Corlăţean a salutat rolul constructiv al Preşedinţiei ucrainene a OSCE pentru promovarea cu consecvenţă a negocierilor în formatul consacrat „5+2”. De asemenea,  a fost abordată problema conflictelor prelungite  din vecinătatea comună, care preocupă atât Ucraina, cât şi România. Ministrul român de externe a subliniat necesitatea unor progrese pe fondul reglementării conflictului, reiterând poziţia României de identificare a unei soluţii durabile, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale internaţionale recunoscute.

Referitor la cooperarea în plan regional, a fost subliniată necesitatea unei colaborări de substanţă în cadrul oferit de Strategia UE pentru regiunea Dunării şi programele de cooperare transfrontalieră la care cele două state sunt parte. A fost evidenţiată  importanţa intensificării eforturilor de impulsionare a activităţii în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, a cărei preşedinţie este deţinută, de asemenea, de Ucraina, precum şi în cadrul proiectului Sinergiei  Mării Negre.
Ministrul Titus Corlăţean a exprimat sprijinul României pentru procesul de asociere politică şi integrare economică a Ucrainei la Uniunea Europeană. A subliniat importanţa unor progrese suplimentare în următoarele săptămâni întreprinse de Ucraina, până la Summit-ul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura în luna noiembrie a.c. la Vilnius, care să permită reunirea condiţiilor necesare pentru semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător de Liber Schimb de către acest stat. În context, a accentuat logica de cooperare, de extindere a beneficiilor UE în baza unui spaţiu de valori comune şi a statului de drept, care reprezintă fundamentul Parteneriatului Estic.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat potenţialul insuficient valorificat al minorităţilor etnice înrudite din cele două ţări de a juca rolul de catalizatori în consolidarea ansamblului relaţiilor politice dintre România şi Ucraina. Totodată, a încurajat armonizarea abordărilor în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor specifice în conformitate cu standardele internaţionale şi bunele practici în materie. Ministrul român a subliniat interesul legitim al României pentru prezervarea identităţii culturale şi naţionale a etnicilor români care trăiesc în Ucraina, în conformitate cu standardele europene, şi a manifestat deschidere pentru sprijinirea solicitărilor specifice ale minorităţii ucrainene din România. Ministrul afacerilor externe al României, Titus Corlăţean, şi omologul său ucrainean, Leonid Kojara, au convenit asupra reluării activităţii Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene pe problemele asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi respectiv, organizarea unei noi sesiuni în toamna acestui an.
În contextul exprimării dorinţei comune de intensificare a contactelor bilaterale, inclusiv la nivelul societăţilor civile din cele două state, ministrul Titus Corlăţean a subliniat utilitatea organizării unei a doua reuniuni a Forumului societăţii civile din România şi Ucraina.

În ceea ce priveşte alte aspecte legate de tematica dunăreană, inclusiv în unele în care cele două părţi au abordări diferite,  s-a convenit ca acestea să constituie subiectul unor consultări la nivelul reprezentanţilor celor două Ministere ale afacerilor externe.
La finalul convorbirilor oficiale, cei doi miniştri au semnat Planul de consultări între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru anii 2013-2014. Documentul fixează un calendar de lucru la nivelul experţilor din cele două instituţii, în vederea pregătirii substanţei pentru contactele politice viitoare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii