Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, cu preşedintele Academiei Române

ro

19 Jan, 2016 09:24 760 Marime text
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut astăzi, 18 ianuarie 2016, o întrevedere cu Acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române.
 
În cadrul discuțiilor, ministrul delegat a subliniat rolul pe care Academia Română îl are în dezvoltarea culturală a țării noastre, fiind unul dintre pilonii societății românești. De asemenea, a salutat implicarea instituției în proiectul „România Educată” destinat construirii unui sistem de învățământ bazat pe performanță, meritocrație şi pe identificarea şi promovarea la cel mai înalt nivel a adevăratelor talente. Pentru comunităţile de români din străinătate şi din vecinătate, educaţia reprezintă un mijloc pentru păstrarea şi dezvoltarea identității româneşti.
 
De asemenea, demnitarul român a reiterat importanța apartenenţei la un spaţiu identitar comun a persoanelor de origine română şi a celor aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, aşa cum este definit şi în articolului 1, alineatul (1), litera a din Legea 299/2007.
 
În acest context, a fost evidențiată necesitatea unei poziționări fundamentate științific la problema cu care se confruntă comunitatea românească din vecinătate și Balcani, care constă în divizarea etnică artificială. Apartenența acestora la românitate este dovedită de numeroase studii istorice, lingvistice și etnologice. De asemenea, a fost subliniată necesitatea ca mediul științific și academic să își exprime poziția cu privire la standardizarea așa-zisei „limbi vlahe”.
 
Discuțiile purtate între ministrul delegat și președintele Academiei Române au vizat și importanța pe care cele două instituții o acordă realizării unor studii şi cercetări științifice privind comunitățile de români din străinătate, dar și referitor la comunitățile istorice, relevante pentru mediul academic românesc atât din punct de vedere istoric, cât și etnolingvistic. Totodată, a fost abordată şi posibilitatea de a facilita interacţiunea între cercetătorii români şi cercetătorii de origine română din afara graniţelor.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii