Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tilvar, cu ambasadorul Republicii Italiene în România, Diego Brasioli 24 februarie 2015

ro

24 Feb, 2015 16:36 1163 Marime text
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tilvar, s-a întâlnit astăzi, 24 februarie 2015, cu ambasadorul Republicii Italiene în România, Diego Brasioli.
 
În cadrul întrevederii, au fost discutate aspecte legate de comunitatea românească de pe teritoriul Italiei şi de temele care se află în atenţia opiniei publice în acest moment. A fost evaluat stadiul cooperării bilaterale din perspectiva mobilităţii europene şi modalităţile în care cele două state pot conlucra mai eficient în acest sens.
 
Referitor la procesul de elaborare a propunerilor legislative privind legile electorale, demnitarul român, în calitatea să de reprezentant al Guvernului în Comisia Comună a Camerei Deputaţilor şi a Senatului, a subliniat interesul pe care întreagă clasa politică din România îl manifestă pentru identificarea soluţiilor legislative care să permită exercitarea dreptului de vot pentru toţi românii de peste hotare. Ministrul delegat a solicitat punctul de vedere al ambasadorului Brasioli, cu privire la experienţă Italiei în ceea ce priveşte votul cetăţenilor italieni din străinătate.
 
În legătură cu situaţia comunităţii româneşti, ambasadorul Republicii Italiene  a apreciat faptul că această este o comunitate importantă numeric, care aduce un aport deosebit la viaţă economică şi socială a acestui stat.  Ministrul delegat a vorbit despre atenţia pe care partea română o acordă încurajării şi dezvoltării mediului asociativ din  cadrul comunităţilor de peste hotare. Totodată, oficialul român a vorbit despre dorinţa de a fi organizată în acest an prima ediţie a Congresului Românilor de Pretutindeni. În context, s-a interesat asupra modului în care este reprezentată, din acest punct de vedere, diaspora italiană.  Interlocutorul a făcut o trecere în revista a  structurilor  care îi reprezintă  pe italienii  de peste hotare în dialogul cu instituţiile statului italian.   
 
Ambele părţi au insistat asupra necesităţii unei reacţii ferme în privinţa oricăror atitudini xenofobe sau extremiste, în perimetrul unei Europe unite, în care drepturile şi obligaţiile tuturor cetăţenilor europeni sunt aceleaşi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii