Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu Irina Vlah, preşedintele Comitetului Executiv al Unităţii Teritorial-Autonome Găgăuzia şi membru al Guvernului Republicii Moldova

ro

15 Sep, 2015 21:46 888 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit-o astăzi, 15 septembrie 2015, pe Irina Vlah, preşedintele Comitetului Executiv (başcan) al Unităţii Teritorial-Autonome Găgăuzia (UTAG) din Republica Moldova, în calitate de membru al Guvernului Republicii Moldova, aflată în prima vizită la Bucureşti de la asumarea mandatului.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat întrevederea precedentă cu başcanul Irina Vlah – la Comrat (Republica Moldova), la 17 iunie 2015 -, în marja căreia a avut loc şi inaugurarea Centrului de informare al României deschis la Universitatea de Stat din localitate. Între timp, în cadrul Centrului au fost organizate deja primele manifestări culturale şi educaţionale, bine primite de publicul local. Programele derulate prin intermediul Centrului, inclusiv cele menite să ajute la perfecţionarea cunoştinţelor de limba română, vor fi dezvoltate şi consolidate pe mai departe, cu sprijinul partenerilor din mediul academic din România şi al autorităţilor locale din UTAG.
În cursul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că oferta de cooperare şi asistenţă a României vizează susţinerea procesului de dezvoltare socio-economică şi de modernizare a Republicii Moldova şi se adresează tuturor cetăţenilor statului vecin, indiferent de etnie. Un exemplu concret este contribuţia de 450.000 de euro oferită de România la Fondul Voluntar privind distrugerea pesticidelor şi substanţelor chimice periculoase din Republica Moldova, prin care vor fi distruse şi pesticide depozitate pe raza Unităţii Teritorial-Autonome Găgăuzia.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, valenţele cooperării la nivelul autorităţilor locale, care oferă o platformă amplă, pragmatică, pentru dezvoltarea de proiecte care să vină în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului. A semnalat, în context, oportunităţile de cooperare, cu co-finanţare europeană, care se deschid în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. De asemenea, a îndemnat autorităţile locale din UTAG să impulsioneze contactele cu parteneri din România, pentru promovarea în comun de proiecte care să poată primi susţinere în cadrul asistenţei mai largi oferite de România Republicii Moldova.
 
Informaţii suplimentare:
Unitatea Teritorial-Autonomă Găgăuzia (UTAG) este parte integrantă a Republicii Moldova, funcţionând conform Legii nr. 344/1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 23 decembrie 1994. UTAG este compusă administrativ din trei raioane - Comrat, Ciadîr-Lunga şi Vulcăneşti – şi dispune de organe executive (Comitetul Executiv) şi legislative (Adunarea Populară), cu prerogative definite de Legea 344/1994. Preşedintele Comitetului Executiv (başcanul) este ales prin vot direct de electoratul din Găgăuzia pentru un mandat de 4 ani şi este, din oficiu, membru al Guvernului Republicii Moldova.

Centrul de informare al României de la Comrat este o unitate de informare, promovare şi predare a limbii române şi a elementelor de cultură şi civilizaţie românească, fără personalitate juridică, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii de Stat din Comrat. Centrul are, între atribuţii, asigurarea condiţiilor didactice şi materiale pentru studierea limbii române de către studenţi, profesori şi publicul interesat din regiune; găzduirea unor evenimente culturale şi de diplomaţie publică şi culturală; promovarea culturală, educaţională şi turistică a României; informarea cu privire la principalele evoluţii din sfera socială, economică şi publică din România, inclusiv cele derivate din statutul României de stat membru al Uniunii Europene; sprijinirea catedrei de limba română din cadrul Universităţii de Stat din Comrat.

Fondul Voluntar privind distrugerea pesticidelor şi substanţelor chimice periculoase din Republica Moldova este singurul Fond Voluntar al Alianţei Nord-Atlantice în beneficiul Republicii Moldova, România îndeplinind calitatea de naţiune-lider al Fondului. Fondul a fost creat în vederea asigurării finanţării pentru distrugerea pesticidelor şi substanţelor chimice periculoase rămase pe teritoriul Republicii Moldova după destrămarea URSS şi care prezintă, în acest moment, riscuri la adresa sănătăţii cetăţenilor. În cursul lunii septembrie 2015 a fost convenit cadrul financiar necesar pentru transferarea, de către România, a unei noi contribuţii voluntare de 450.000 euro la Fond, sumă care va fi folosită, între altele, şi pentru distrugerea pesticidelor expirate aflate în depozitare la un amplasament din UTAG.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii