Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:19 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu omologul palestinian, Riad al-Malki - 24 septembrie 2014

ro

24 Sep, 2014 10:24 1253 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, a avut marți, 23 septembrie 2014, la New York, în marja participării la cea de-a 69-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, o întrevedere bilaterală cu omologul palestinian, Riad al-Malki.
Cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, cu accent pe dialogul politic şi implementarea deciziilor celei de-a doua sesiuni a Comitetului interguvernamental româno-palestinian. O atenţie specială a fost acordată participării României la construcţia instituţională palestiniană pe linia ministerelor de externe, prin formarea de diplomaţi palestinieni cu responsabilități în domeniul afacerilor consulare. În context, a fost exprimată satisfacţia cu privire la convenirea demarării primelor proiecte de cooperare prevăzute în cadrul Planului interdepartamental de acţiune în domeniul agriculturii.
Interlocutorii au avut şi un schimb de vederi asupra problematicii regionale aflate pe agenda comunităţii internaţionale, în special conflictul israeliano-palestinian şi situaţia din Irak şi Siria, în contextul acţiunilor grupării radical-islamice ISIL.  Ministrul Titus Corlăţean a reiterat poziţia României conform căreia, în actualul context regional se impune cu atât mai mult realizarea soluţiei celor două state, pe baza unui acord negociat între Israel şi Palestina care să satisfacă de o manieră echilibrată preocupările ambelor părţi.  De asemenea, a exprimat sprijinul României pentru întoarcerea ANP în Fâşia Gaza, pentru a prelua responsabilităţile administrative şi de securitate. 
În contextul discuţiilor pe teme regionale, ambii demnitari au salutat formarea noului guvern irakian şi şi-au exprimat sprijinul pentru procesul politic şi constituţional din Irak, precum şi pentru acţiunile avute în vedere de comunitatea internaţională pentru contracararea acţiunilor grupării radical-islamice ISIL. De asemenea, ei au convenit că acţiunea ISIL reaminteşte necesitatea soluţionării politice a conflictului din Siria şi evidenţiază importanţa unui efort comun din partea Irakului şi a Siriei în combaterea acesteia.   
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii