Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu omologul german, Guido Westerwelle, la Berlin

ro

18 Oct, 2012 01:17 801 Marime text

În cadrul vizitei sale la Berlin, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut la data de 17 octombrie 2012, o întâlnire oficială cu omologul său german, Guido Westerwelle. Pe agenda convorbirilor s-au aflat teme de interes bilateral, precum şi dosare de actualitate ale politicii europene şi internaţionale. La finalul discuţiilor a avut loc o conferinţă de presă comună.

Referindu-se la dezvoltarea constantă a relaţiei dintre România şi Germania, cei doi miniştri au evidenţiat soliditatea dialogului şi tradiţia cooperării bilaterale, evocând aniversarea, în 2012, a douăzeci de ani de la semnarea Tratatului de cooperare prietenească şi parteneriat în Europa între România şi R.F. Germania. Atât ministrul Corlăţean, cât şi omologul german, au subliniat importanţa minorităţii germane din România pentru relaţia bilaterală. Împreună cu comunitatea românească din Germania, aceasta reprezintă o punte solidă şi contribuie la crearea unei relaţii apropiate între cele două ţări.

Ministrul Guido Westerwelle a evidenţiat că România este un partener apropiat al Germaniei, cu care toate temele de interes, inclusiv evoluţiile politice de la Bucureşti, sunt discutate deschis, într-un spirit european. A subliniat interesul guvernului german de a avea o cooperare excelentă cu guvernul român.

Ministrul Titus Corlăţean a confirmat tendinţa ascendentă a relaţiei bilaterale, subliniind stadiul foarte bun al colaborării în plan politic şi economic între România şi R.F. Germania, primul partener comercial al României. De asemenea, a reiterat determinarea autorităţilor române de a asigura un climat favorabil pentru investitorii străini şi a invitat partea germană să îşi sporească prezenţa investiţională în ţara noastră, cu precădere în sectoarele energetic, bancar, infrastructură, dezvoltare regională etc.

Referitor la agenda europeană, discuţiile celor doi miniştri s-au concentrat, în principal, asupra aderării României la spaţiul Schengen, progreselor în cadrul MCV, viitorului Europei şi guvernanţei economice, Cadrului financiar multianual al UE 2014-2020, politicii de vecinătate în spaţiul estic, securităţii energetice. De asemenea, a fost evidenţiat interesul pentru dezvoltarea unor proiecte sub egida Strategiei UE pentru regiunea Dunării, împreună cu partenerii germani, precum şi promovarea unor proiecte noi privind Sinergia Mării Negre.

În privinţa relaţiilor externe, s-a discutat despre consolidarea perspectivei europene a Balcanilor de Vest şi despre cooperarea cu statele din vecinătate în cadrul Parteneriatului Estic. În context, a fost reafirmat sprijinul României pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, iar ministrul Titus Corlăţean a subliniat semnificaţia deosebită a recentei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Chişinău pentru susţinerea eforturilor interne de reformă şi a demersurilor europene ale Republicii Moldova. Totodată, au fost abordate evoluţiile privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Siria, Iran. Ministrul Titus Corlăţean a adresat omologului său german invitaţia de a vizita România în cursul anului viitor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii