Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, cu ministrul pentru Infrastructură Naţională, Energie şi Resurse de Apă din Statul Israel, Silvan Shalom 16 septembrie 2014

ro

16 Sep, 2014 17:48 792 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut astăzi, 16 septembrie 2014, o întrevedere cu Silvan Shalom, ministrul pentru Infrastructură Naţională, Energie şi Resurse de Apă din Statul Israel, aflat în vizită în România.

Schimbul de opinii a evidenţiat relațiile foarte bune dintre cele două state, buna cooperare româno-israeliană, reconfirmată și cu ocazia ședinței comune de guvern din 24 iunie 2014 de la Ierusalim, și a constituit cadrul propice analizării unor subiecte punctuale în plan bilateral, precum și a unor teme de pe agenda globală.

Ministrul Titus Corlățean a evidenţiat în discuţiile cu interlocutorul israelian importanţa intensificării cooperării în domeniul economic dintre România şi Statul Israel şi a exprimat interesul pentru participarea companiilor israeliene la proiecte economice din România. De asemenea, şeful diplomației române a salutat evoluţia dinamică a raporturilor României cu Statul Israel în cadrul cooperării internaţionale în domeniul cercetării fundamentale şi a menţionat, în acest context, proiectul european Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), în realizarea căruia ţara noastră deţine un rol însemnat, şi la care Israelul este invitat să se alăture.

Cei doi miniștri au analizat situaţia actuală din vecinătatea estică a Uniunii Europene, cu referire la parcursul european al Republicii Moldova şi evoluţiile preocupante din Ucraina. Ministrul Titus Corlățean a subliniat angajarea fermă a țării noastre în susţinerea procesului de transformare democratică şi dezvoltare economică a Republicii Moldova, inclusiv prin materializarea proiectelor de interconectare energetică şi de transport, precum şi sprijinul deplin acordat de România procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, a reiterat susţinerea României pentru păstrarea integrităţii teritoriale, independenţei  şi suveranităţii Ucrainei.

Ambii demnitari au adus în discuţie ariile complementare de cooperare în domeniul energiei şi al administrării resurselor de apă, precum şi proiecte de cooperare în format trilateral România – Israel -R. Moldova.

În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari au trecut în revistă evoluţiile recente din Orientul Mijlociu, cu accent pe stadiul procesului diplomatic israeliano - palestinian şi ameninţările grave la adresa securităţii şi stabilităţii regionale reprezentate de ISIL Cu acest prilej, ministrul Corlățean a reiterat poziția guvernului de la București în sprijinul realizării soluţiei celor două state, de manieră să satisfacă preocupările ambelor părţi, israeliană şi palestiniană.

Ambele părţi au condamnat în mod hotărât acţiunile ISIL. Şeful diplomaţiei române a subliniat angajamentul ferm al României în susţinerea stabilităţii Orientului Mijlociu, în păstrarea integrităţii teritoriale a statelor regiunii și în combaterea fenomenului terorist reprezentant de ISIL.
La rândul său, ministrul Shalom a mulțumit României pentru pozițiile echilibrate adoptate în forurile internaţionale cu privire la evoluţiile din dosarul israeliano-palestinian.

Ministrul Silvan Shalom a evocat, în context, contribuțiile pe care comunitatea israelienilor de origine română și comunitatea evreiască din România le au la consolidarea relațiilor dintre cele două state.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii