Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intrevederea ministrului Afacerilor Externe cu James Jones, consilierul pentru securitate nationala al Presedintelui SUA

ro

02 Jun, 2010 16:44 1127 Marime text

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe cu James Jones, consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi s-a întâlnit astăzi, 1 iunie 2010, cu consilierul Preşedintelui SUA pentru politica de securitate naţională, James Jones. Cu acest prilej, cei doi înalţi demnitari au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate ale agendei transatlantice.

Referindu-se la Afganistan, consilierul preşedintelui SUA a mulţumit României pentru decizia de  a suplimenta efectivele militare prezente în teatrul de operaţiuni. A apreciat că strategia actuală în Afganistan este funcţională şi va da rezultate pe termen mediu.

Referitor la evenimentele recente din Fâşia Gaza, cei doi oficiali au convenit că informaţiile existente la acest moment sunt incomplete şi sunt necesare clarificări suplimentare, în linie cu prevederile rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU. Comunităţii internaţionale îi revine rolul de a transmite mesaje de detensionare a situaţiei în regiune şi de a coopera cu toţi actorii implicaţi pentru o accelerare a procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Referitor la cooperarea în regiunea extinsă a Mării Negre, ministrul Baconschi a făcut apel la un sprijin susţinut din partea SUA, primind asigurări că tematica europeană şi regională rămâne o constantă pe agenda de politică externă a SUA.  Un alt subiect de interes comun abordat în cadrul discuţiilor a fost dosarul Balcanilor de Vest, fiind reiterată importanţa angajamentului american pentru încheierea procesului de stabilizare.  

Consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională a evidenţiat importanţa « unui summit  NATO de succes » la Lisabona.  În context, ministrul Afacerilor Externe român şi-a exprimat speranţa că sistemul de apărare anti-rachetă de pe teritoriul României va deveni parte a sistemului NATO şi va oferi acoperire pentru toate teritoriile aliate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii