Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare şi conformitate Frank Rose

ro

30 Mar, 2015 15:19 981 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, la 30 martie 2015, o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare şi conformitate Frank Rose, fost negociator şef al Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.
Cei doi oficiali au trecut în revistă evoluţiile în implementarea proiectului strategic bilateral de amplasare la Baza militară Deveselu a elementelor din cadrul etapei a II-a a Abordării adaptive, în etape a SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice în Europa (US EPAA), oficialul american subliniind că operaţionalizarea acestui proiect decurge conform calendarului agreat, respectiv până la sfârşitul acestui an, iar finanţarea este deja asigurată.
Cei doi oficiali au reamintit natura exclusiv defensivă a US EPAA şi utilizarea acesteia în conformitate cu Carta ONU şi dreptul internaţional, în scop de legitimă apărare. Ministrul român al afacerilor externe a reiterat faptul că orice ameninţări cu folosirea forţei împotriva statelor care participă la US EPAA sau la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice sunt inacceptabile şi contravin principiului fundamental de drept internaţional al interzicerii folosirii forţei sau ameninţării cu folosirea acesteia. Cei doi oficiali au subliniat lipsa de temei a susţinerilor conform cărora sistemul antirachetă ar contraveni Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), ministrul Bogdan Aurescu reiterând faptul că  potrivit art. VII, alineatul III din Tratat, prevederile acestuia nu se aplică rachetelor care angajează ţinte care nu se găsesc la sol, interceptorii SM-3 având ca obiectiv angajarea de ţinte aflate în aer, deci nefăcând, pe cale de consecinţă, obiectul Tratatului INF.
Bogdan Aurescu a reliefat importanţa proiectului bilateral cu Statele Unite atât pentru dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, cât şi pentru consolidarea relaţiei transatlantice, ca dovadă a angajamentului SUA pentru securitatea europeană. În acelaşi timp, a arătat că, după ce Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu va deveni operaţională, ea va fi integrată în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, ceea ce va permite trecerea, la următorul Summit al Alianţei din Polonia,  la o etapă superioară a sistemului, respectiv de declarare a capabilităţii operaţionale iniţiale a acestuia.
În contextul aniversării în 2015 a 135 de ani de relaţii bilaterale, şeful diplomaţiei române s-a referit la relevanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, apreciind nivelul intens de cooperare bilaterală politico-militară excelentă dintre cele două ţări, cu efecte pozitive privind asigurarea securităţii la nivel regional şi european.
La rândul său, oficialul american a mulţumit României pentru contribuţia la US EPAA, subliniind cooperarea foarte bună cu România pentru acest proiect, care, alături de celelalte din sfera politico-militară care se derulează între România şi SUA, reflectă soliditatea şi amplitudinea Parteneriatului Strategic şi dorinţa celor două state de a aprofunda în continuare cooperarea bilaterală pe acest palier. A subliniat fiabilitatea sistemului antirachetă, dovedită prin testele derulate cu succes în ultima perioadă.
Cei doi oficiali au discutat de asemenea despre perspectivele de evoluţie a crizei din Ucraina, precum şi despre cooperarea în combaterea fenomenului terorist.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii