Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu omologul ceh, Karel Schwarzenberg

ro

19 Oct, 2012 00:52 656 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 18 octombrie 2012, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o întrevedere cu vicepremierul şi ministrul afacerilor externe ceh, Karel Schwarzenberg, aflat în vizită oficială în România.

Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe teme bilaterale, europene şi dosare internaţionale de actualitate, cu accent pe dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două state. „Am notat cu satisfacţie evoluţia ascendentă a schimburilor comerciale bilaterale, care la sfârşitul anului 2011, pentru prima oară în 20 de ani, au depăşit 2 miliarde euro", a declarat şeful diplomaţiei române.

De asemenea, ministrul Titus Corlăţean că afirmat că deşi există peste 500 de companii cu capital ceh în România, în diferite domenii de activitate, rămân neexploatate multe domenii: „Încurajez companiile din România în a identifica oportunităţi de acces pe piaţa cehă, dar şi interesul companiilor cehe pentru investiţii în România", a subliniat şeful diplomaţiei române. La rândul său, ministrul Karel Schwarzenberg a declarat că există foarte mult interes pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două state şi şi-a exprimat speranţa că oamenii de afaceri români şi cehi vor înţelege aceste oportunităţi.

Cei doi oficiali au discutat în cursul întrevederii despre intensificarea dialogului politic şi impulsionarea cooperării sectoriale în proiectele comune, mai ales din domeniul afacerilor europene. Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean i-a mulţumit ministrului Karel Schwarzenberg pentru sprijinul constant al Republicii Cehe faţă de aderarea României la spaţiul Schengen şi şi-a exprimat speranţa că această abordare pozitivă va fi menţinută şi în viitor.

Şeful diplomaţiei române a mai declarat că susţine menţinerea perspectivei europene pentru statele din Balcanii de Vest, dar şi pentru Republica Moldova, un stat care a înregistrat progrese importante în avansarea procesului de apropiere de UE. În acest sens, ministrul Titus Corlăţean a amintit de semnarea împreună cu şase omologi europeni a unei scrisori de sprijin pentru avansarea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldovă, la Consiliul Afaceri Externe (CAE) desfăşurat la Luxemburg, şi a mulţumit pentru sprijinul acordat de Cehia pe această temă.

Cei doi oficiali au abordat şi teme de actualitate de pe agenda europeană, fiind reafirmată convergenţa poziţiei celor două ţări pe o serie de dosare de interes, printre care promovarea vecinătăţii pe agenda europeană, în special în zona Balcanilor de Vest, Europei de Est şi a Mării Negre. Totodată, discuţiile au relevat interesul pentru o mai bună cooperare româno-cehă în proiecte din cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării.

Discuţiile au prilejuit şi un schimb de vederi cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, în special situaţia de la graniţa siriano-turcă.

De asemenea, cei doi miniştri au susţinut alocuţiuni în deschiderea lucrărilor seminarului „Oportunităţi de Investiţii Ceho-Române pentru firme cehe şi române", care s-a constituit într-un cadru propice prezentării oportunităţilor mediului de afaceri din cele două ţări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii