Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevedere Teodor Baconschi - Össur Skarphéðinsson

ro

20 Jan, 2012 19:08 978 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut astăzi, 19 ianuarie 2012, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Republicii Islanda, Össur Skarphéðinsson, în contextul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la invitaţia şefului diplomaţiei române. Este prima vizită pe care un ministru islandez al Afacerilor Externe o efectuează în România, de la momentul stabilirii relaţiilor diplomatice dintre România şi Islanda, la 16 mai 1956.

În cadrul convorbirilor, cei doi demnitari au abordat teme de interes comun pentru relaţiile româno-islandeze, precum dialogul politic, intensificarea cooperării economice, îndeosebi în domeniul energiilor „curate" şi în valorificarea resurselor de geotermale de care dispune România, apreciat ca unul de excelenţă pentru Islanda.

Cei doi miniştri au avut şi un schimb de opinii privind teme aflate pe agenda europeană, precum criza din zona euro, procesul de extindere a UE, Parteneriatul estic. Demnitarul islandez a prezentat stadiul procesului de aderare a Islandei la UE, cu referiri concrete la două dintre cele mai sensibile capitole de negociere, pescuitul şi agricultura.

„Pentru a prelua ce e mai bun în Islanda, trebuie să ne concentrăm pe câteva proiecte de energie geotermică, pe care am vrea să le dezvoltăm în vestul României, în Banat. Vom încuraja şi un volum mai mare de schimburi comerciale.. şi sperăm ca dialogul politic să continue atât în preajma viitorului summit al NATO, de la Chicago, cât şi în domenii de interes comun, cum ar fi integrarea europeană - sprijinim foarte vocal şi din toată convingerea integrarea Islandei şi, totodată, problemele legate de energia verde şi de investiţiile în politici publice, susţinerea familiei şi a natalităţii, în care Islanda este, de asemenea, un campion", a precizat ministrul Baconschi, în acest sens.

Ministrul român al Afacerilor Externe a exprimat satisfacţie faţă de decizia guvernului islandez de a liberaliza complet piaţa islandeză a muncii pentru cetăţenii români, începând cu 1 ianuarie 2012, şi a transmis sprijinul deplin al ţării noastre pentru aderarea Islandei la UE. „...guvernul de la Reykjavik a făcut în mod european şi curajos gestul de a liberaliza complet piaţa muncii pentru lucrătorii români şi i-am mulţumit în numele guvernului nostru pentru această decizie", a declarat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Republicii Islanda a mulţumit părţii române pentru sprijinul acordat în vederea aderării Islandei la UE. În context, demnitarul islandez a subliniat dorinţa ţării sale de a deschide toate capitolele de negociere, pe durata actualei preşedinţii daneze a Consiliului UE.

Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul Össur Skarphéðinsson a sprijinit poziţia României cu privire la această temă, susţinând totodată şi perspectiva aderării României la grupul ţărilor OCDE.

„Am sprijinit viziunea României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen, precum şi faptul că România ar trebui să aparţină grupului ţărilor OCDE, şi am susţinut această perspectivă", a declarat ministrul islandez Össur Skarphéðinsson.

La finalul întrevederii, demnitarul islandez a adresat ministrului Teodor Baconschi invitaţia de a efectua o vizită oficială în Islanda.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii