Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului Titus Corlăţean cu ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius

ro

11 Jun, 2013 20:31 526 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 11 iunie 2013, o întâlnire cu omologul francez, Laurent Fabius, în cadrul vizitei pe care ministrul român a efectuat-o la Paris.
 
Întrevederea a permis reafirmarea satisfacţiei părţilor faţă de o relaţie bilaterală apreciată drept excelentă, bazată pe numeroase afinităţi (culturale, istorice, francofone) şi pentru dinamica accentuată pe care o înregistrează în prezent contactele la nivel politic şi cooperarea sectorială.
 
Amplificarea şi diversificarea cooperării bilaterale sunt ilustrate – fapt constatat de către cei doi miniştri – de progresele înregistrate în aplicarea Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa, printre care cele din domeniul cooperării descentralizate, cercetării sau educaţiei. A fost evocată ponderea importanţei dimensiunii economice a relaţiei bilaterale care va fi reflectată şi de agenda apropiatei vizite în România a Premierului francez Jean Marc Ayrault, în luna iulie 2013. Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii asupra evoluţiilor la nivelul UE, discuţiile reliefând convergenţa de viziuni şi poziţii în dosarele de interes comun. În ceea ce priveşte politica de vecinătate au fost evocate aspecte precum perspectiva europeană a Republicii Moldova, pentru care partea română şi-a reiterat susţinerea.
 
În cadrul discuţiilor a fost abordată şi chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen, ministrul Corlăţean exprimând aşteptarea legitimă a ţării noastre faţă de o decizie favorabilă până la finalul acestui an. Partea franceză a manifestat deschidere pentru susţinerea acestui obiectiv. 
 
Cele două părţi au avut, de asemenea, un schimb de opinii bogat şi constructiv pe marginea unor subiecte de actualitate aflate pe agenda internaţională. Cei doi miniştri au exprimat preocuparea faţă de evoluţiile din Siria, cu accent pe perspectivele de concretizare a iniţiativei Geneva II. A fost abordată situaţia din Mali şi progresele înregistrate în acest dosar în contextul angajamentului esenţial al Franţei în această ţară, susţinut de România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii