Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului Bogdan Aurescu cu reprezentanții Asociației Federale a Șvabilor bănățeni și Asociației Federale a Sașilor transilvăneni

ro

30 Oct, 2015 20:05 1087 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit astăzi, 30 octombrie 2015, la München, cu Peter-Dietmar Leber, preşedintele Asociaţiei Federale a Şvabilor bănăţeni şi Herta Daniel, preşedintele Asociaţiei Federale a Saşilor transilvăneni.

Șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru activitatea celor două asociații și a salutat rolul remarcabil al comunității persoanelor originare din România, români, sași și șvabi, în consolidarea relațiilor bilaterale româno-germane.

Oficialul român a transmis un mesaj de încurajare a implicării cât mai active a membrilor acestor asociații în identificarea și promovarea de noi oportunități de cooperare româno-germană, atât în plan economic și comercial, precum și în demararea unor manifestări culturale periodice care să pună în valoare, în Romania şi Germania, bogata tradiție a șvabilor bănățeni și a sașilor transilvăneni.

În cadrul întâlnirii, interlocutorii au evidențiat interesul față de diversificarea activităților Comisiei guvernamentale pentru minoritatea germană din România care ilustrează importanța acordată de Guvernul român creării unui cadru favorabil păstrării identității minorităților, subliniind că buna colaborare româno-germană reprezintă un model de abordare, în spirit european, a domeniului protecţiei şi promovării persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
 
Au fost totodată analizate progresele procesului de restituire a proprietăţilor către germanii originari din România. Reprezentanţii saşilor şi şvabilor au adresat mulţumiri autorităţilor române pentru compensările plătite de statul român persoanelor deportate sau persecutate de regimul comunist după cel de-al doilea Război Mondial, care demonstrează că România şi-a asumat trecutul şi care a produs efecte pozitive pentru saşii şi şvabii originari din România. De asemenea, au fost exprimate aprecieri deosebite pentru regimul aplicat de statul român minorităţilor naţionale din România, considerat ca un veritabil model de conviețuire interculturală şi interetnică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii