Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu liderii comunităţii aromânilor şi meglenoromânilor din Republica Macedonia

ro

04 Jul, 2013 15:10 596 Marime text
4 iulie 2013
Comunicat de presă
Întâlnirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu liderii comunităţii aromânilor şi meglenoromânilor din Republica Macedonia
 
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit în seara zilei de 3 iulie 2013, la Skopje, cu lideri ai aromânilor şi meglenoromânilor din Republica Macedonia în cadrul vizitei oficiale pe care demnitarul român a efectuat-o în această ţară. La reuniune au participat, de asemenea, oameni de afaceri din comunitate şi consulii onorifici ai României de la Bitola şi Kumanovo, unul dintre momentele întâlnirii fiind dedicat prezentării companiilor care au investit în România, respectiv a oportunităţilor de afaceri existente în ambele state.
 
În deschiderea întâlnirii, ministrul Titus Corlăţean a exprimat satisfacţia pentru revederea partenerilor tradiţionali ai României a căror contribuţie valoroasă în ceea ce priveşte păstrarea identităţii specifice a aromânilor şi meglenoromânilor din Republica Macedonia a marcat în timp destinul acestei comunităţi şi, în egală măsură, legăturile simbolice ale acesteia cu România. Ministrul afacerilor externe a adresat felicitări profesorului Petar Atanasov pentru lucrările ştiinţifice de promovare a dialectului meglenoromân publicate sub egida Academiei Române şi l-a invitat pe acesta să se alăture demersurilor României de prezervare a acestui dialect prin includerea pe lista limbilor/dialectelor protejate de UNESCO.
 
Şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul României pentru proiectele de păstrare şi afirmare a identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a aromânilor şi meglenoromânilor, subliniind rolul educaţiei, bisericii, mass-media şi a centrelor comunitare în promovarea şi consolidarea imaginii acestei comunităţi la nivelul opiniei publice din statul de cetăţenie. De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a reconfirmat oferta educaţională tradiţională a României pentru tinerii din comunitate, încurajând absolvenţii universităţilor româneşti să valorifice avantajele educaţiei europene prin implicarea activă în viaţa publică din Republica Macedonia şi a comunităţii. „Proiecte precum editarea revistei Fenix şi a suplimentului pentru copii Lândunica, a căror reapariţie editorială cu sprijinul MAE, Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, o salut, trebuie să beneficieze de implicarea tinerilor care au absolvit studii în România. Ele au un rol însemnat în lărgirea accesului la educaţia în limba maternă şi în reflectarea în spaţiul public a valorilor identitare ale aromânilor şi meglenoromânilor, iar implicarea tinerei generaţii reprezintă garanţia viitorului comunităţii dvs., care are potenţialul de a deveni un exemplu pentru toţi aromânii din regiunea balcanică, care nu beneficiază de un statut juridic clar”, a precizat ministrul Titus Corlăţean, în cadrul alocuţiunii sale.
 
Demnitarul român a adresat liderilor organizaţiilor aromâne/meglenoromâne invitaţia de a construi un parteneriat eficient şi responsabil cu autorităţile române şi cu cele din Republica Macedonia, menit să consolideze statutul şi imaginea comunităţii. „În discuţiile cu oficialii macedoneni, am pledat în mod categoric pentru acordarea unui sprijin consistent din partea autorităţilor macedonene pentru asociaţiile aromânilor şi meglenoromânilor care derulează proiecte identitare. Am remarcat deschiderea acestora şi vă încurajez să susţineţi eforturile diplomaţiei româneşti şi să colaboraţi constant cu instituţiile din Republica Macedonia, în beneficiul întregii comunităţi”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean.
 
Seful diplomaţiei române a subliniat că sprijinul României are ca fundament comunitatea spirituală a românilor, aromânilor şi meglenoromânilor, exprimând în context rezerva faţă de anumite încercări de rescriere a istoriei care accentuează confuzia identitară şi pun sub semnul întrebării drepturile legitime ale minorităţii înrudite cu România. Ministrul afacerilor externe a reamintit rolul istoric al diplomaţiei române în păstrarea şi afirmarea identităţii aromânilor şi meglenoromânilor din regiunea balcanică, făcând referire la numeroasele donaţii ale statului român pentru construirea de şcoli şi biserici, care astăzi fac obiectul unor demersuri pentru demararea unor procese de retrocedare în beneficiul comunităţii aromâne.
 
În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii comunităţii de afaceri, oficialul român a evidenţiat contribuţia comunităţii aromâne în dinamizarea cooperării economice bilaterale, încurajând valorificarea noilor oportunităţi investiţionale din ambele state.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii