Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inaugurarea Consulatului Onorific al României la Daejeon

ro

11 Jul, 2013 19:50 515 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 11 iulie 2013, la ceremonia de inaugurare a Consulatului Onorific al României la Daejeon, Republica Coreea. Ceremonia de inaugurare s-a desfăşurat în prezenţa primarului Daejeon Metropolitan City, Yun Hong-chul, primarul adjunct al oraşului Sejong, Kim Shin-ho, CEO al Sun Medical Centre, Sun Doo-hoon, dar şi a decanului Corpului Consulilor Onorifici în Coreea, Yu Seung-pil. Evenimentul a fost urmat de o recepţie organizată de noul consul onorific al României, dr. Sun Kyung-hoon.

În alocuţiunea rostită în cadrul ceremoniei de inaugurare, ministrul afacerilor externe român a evidenţiat importanţa zonei Daejeon Metropolitan City, Sejong Special Self-Governing City şi Chungcheongnam-buk-do, zona acoperită de noul consulat onorific cu sediul la Daejeon, care cuprinde un areal geografic de peste 8000 km pătraţi, cu o importanţă administrativă şi economică deosebită pentru Republica Coreea, înglobând o populaţie de peste 3 milioane de locuitori.
Administrativ, pe lângă statutul în sine de centre metropolitane (Daejeon Metropolitan City, respectiv, Sejong Special Self-Governing City), cu un aparat guvernamental local corespunzător “primului nivel de diviziune regională”, cele două locaţii se evidenţiază prin concentrări de instituţii ale executivului central (“Complexe guvernamentale”).

Dimensiunea economică, în cazul Daejeon-ului, este în primul rând regăsită în Zona Specială de Cercetare şi Dezvoltare (“Daedeok Innopolis”, care curpinde 28 de institute de stat şi 79 private, grupând cca 880 de corporaţii şi 20.000 angajaţi), susţinută şi de activitatea celor 18 universităţi locale, între care se evidenţiază Korea Advanced Institute of Sciencew and Technology (KAIST). Daedeok Innopolis excelează în domenii de interes strategic global: telecomunicaţii, nanotehnologie, biotehnologie, hidraulică, fuziunea nucleară, aeronautică, robotică, tehnologii de mediu.

Identitatea şi reputaţia Daejeon-ului este dată de cadrul climatic şi uman confortabil, dezvoltat într-un mediu ecologic echilibrat şi confirmat prin dimensiunea multiculturală, de punte între comunitatea ştiinţifică autohtonă şi cea internaţională.
Locul privilegiat în ierarhia administrativă coreeană şi centralizarea de proiecte economice de anvergură strategică şi cu o largă aplicabilitate în industria integrată dau consistenţă regiunii Daejeon Metropolitan City, Sejong Special Self-Governing City şi Chungcheongnam-buk-do şi se constituie prin ele însele în argumente care pledează convingător pentru beneficiile situării Consulatului Onorific al României în Daejeong.

În condiţiile în care valorificarea în viitor a Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Coreea se poate face eficient prin dezvoltarea de programe de cooperare legate de domenii de interes strategic, în măsură să confere relaţiei bilaterale identitate consistenţă şi soliditate, oferta de oportunităţi a regiunii Daejeon-Sejong este un câştig pentru România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii