Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dialoguri@MAE pe tema Strategiei Europene de Securitate

ro

08 Apr, 2015 13:51 1211 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe lansează, la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, începând de joi, 9 aprilie 2015, seria de dezbateri interactive „Dialoguri@MAE”, dedicate unui schimb de idei nemijlocit și contactului direct între reprezentanţii MAE şi cei ai societăţii civile, în scopul informării asupra temelor relevante de politică externă şi a facilitării dialogului pe aceste subiecte.
“Lansarea platformei de dezbateri „Dialoguri@MAE” vine din nevoia de a discuta, într-o manieră deschisă, temele de actualitate care au impact asupra politicii externe a României. Consider că prin intermediul acestor dezbateri vom putea împărtăși cu mediul academic, think-tank-uri de profil, reprezentanți ai mass-media și alți reprezentanți ai societății civile active în domeniu, eforturile conceptuale prin care MAE contribuie la conturarea, definirea și implementarea politicilor la nivel european și internațional. Am convingerea că acest exercițiu de dialog deschis și interactiv va fi reciproc avantajos și că vine în întâmpinarea dorinței de consultare publică existente la nivelul societății civile, pe teme de politică externă”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Prima ediţie a „Dialogurilor @ MAE” se va concentra pe “Viziunea României asupra revizuirii Strategiei Europene de Securitate”. În deschiderea evenimentului va vorbi ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, dezbaterea fiind moderată de secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță. Invitați ca vorbitori în cadrul acestei ediţii sunt analiștii: Iulian Fota, Radu Tudor, Emil Hurezeanu și Mihail Ionescu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară).
La 12 ani după adoptarea Strategiei Europene de Securitate, UE s-a transformat semnificativ, ca urmare a valurilor succesive de extindere, a adoptării Tratatului de la Lisabona și a dezvoltării exponențiale a Politicii de Securitate și Apărare Comună. Mediul internaţional de securitate a cunoscut, de asemenea, schimbări substanțiale, UE confruntându-se atât la Est, cât şi la Sud cu provocări şi riscuri în materie de securitate, multe dintre acestea de tip nou -  mergând de la emergenţa de noi conflicte şi creşterea asertivităţii politico-militare în plan regional şi internaţional, războiul hibrid, utilizarea energiei ca mijloc de presiune, recurgerea la forță şi ignorarea dreptului internațional, până la ascensiunea actorilor non-statali cu agende radicale şi problematica fluxurilor migratorii. 
În acest context, este necesară, din perspectiva României, reanalizarea Strategiei Europene de Securitate, inclusiv printr-o abordare echilibrată a problematicilor legate de Vecinătățile Uniunii Europene. Prima ediție a Dialoguri@MAE își propune să aducă în discuție toate aceste aspecte relevante, prezentând abordarea Ministerului Afacerilor Externe asupra acestei tematici de actualitate.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii