Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări româno-italiene în domeniul afacerilor europene

ro

28 May, 2012 22:18 850 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri europene Luminiţa Odobescu a avut astăzi, 28 mai 2012, la Roma, consultări cu omologul italian, Marta Dassù, secretar de stat pentru afaceri europene din MAE italian.

Consultările se înscriu în cadrul dialogului periodic bilateral, având ca obiectiv schimbul aprofundat de opinii şi coordonarea poziţiilor pe teme de actualitate ale agendei europene. Subiectele centrale ale convorbirilor cu omologul italian le-au reprezentat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, aderarea României la spaţiul Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, agenda europeană de creştere, viitoarea perspectivă financiară a UE şi extinderea Uniunii, cu accent pe Balcanii de Vest.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, cei doi oficiali au accentuat nivelul excelent al cooperării în diverse domenii şi dinamica dialogului politic. În context, Luminiţa Odobescu a subliniat interesul pentru creşterea prezenţei investiţionale italiene în economia românească, în domenii precum energia, infrastructura, agricultura etc. A fost evidenţiată, de asemenea, susţinerea autorităţilor italiene pentru comunitatea românească din Italia şi a fost agreată intensificarea dialogului sectorial pentru gestionarea unor situaţii specifice.

În ceea ce priveşte agenda europeană, cei doi oficiali au discutat iniţiativele de susţinere a creşterii economice la nivel european, în pregătirea Consiliului European din iunie 2012, şi stadiul negocierilor privind viitorul buget al Uniunii. Secretarul de stat român a evidenţiat importanţa menţinerii unor alocări bugetare importante pentru politica de coeziune, ca sursă generatoare de creştere economică şi locuri de muncă.

Referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, partea italiană a reconfirmat susţinerea sa pentru o decizie pozitivă la Consiliul JAI din septembrie 2012.

De asemenea, cele două părţi au evidenţiat convergenţa de poziţii cu privire la procesul de extindere al Uniunii, cu accent pe Balcanii de Vest şi Turcia.

Programul vizitei cuprinde şi o întâlnire cu Pasquale Terracciano, consilier diplomatic al Prim-Ministrului italian Mario Monti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii