Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări România-Republica Moldova la nivel de adjunct al ministrului afacerilor externe

ro

12 Sep, 2013 18:29 648 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 12 septembrie 2013, o rundă de consultări cu Valeriu Chiveri, vice-ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.
În cadrul consultărilor au fost abordate subiectele principale ale cooperării bilaterale, în lumina înţelegerilor degajate în cursul dialogului politic intens la nivel înalt din ultima perioadă. A fost convenită o listă de acţiuni comune privind dezvoltarea dialogului politic, la nivel guvernamental şi parlamentar, şi pentru punerea în aplicare a proiectelor de cooperare bilaterală, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
În planul cooperării pe linia ministerelor afacerilor externe, secretarul de stat Bogdan Aurescu şi vice-ministrul Valeriu Chiveri au analizat programul în curs, finanţat de MAE român, de pregătire a diplomaţilor şi funcţionarilor publici din Republica Moldova. Au fost discutate, în context, necesităţile de sprijin identificate de Republica Moldova, care ar putea face obiectul unor noi proiecte în cadrul politicii României de asistenţă pentru dezvoltare.
În cursul consultărilor, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul puternic al României pentru obiectivele asumate de Republica Moldova pe calea integrării europene în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013. A avut loc un schimb de evaluări cu privire la demersurile care ar putea fi derulate în mod coordonat de cele două state, în vederea avansării mai rapide a Chişinăului pe traseul său european.
Cei doi demnitari au abordat, de asemenea, contextul regional, inclusiv evoluţiile recente legate de accesul pe piaţa rusă a produselor vinicole din Republica Moldova. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că partea română împărtăşeşte preocuparea Guvernului de la Chişinău faţă de situaţia creată şi a asigurat cu privire la solidaritatea deplină a României.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu şi vice-ministrul Valeriu Chiveri au analizat perspectivele de evoluţie pe termen scurt în dosarul transnistrean. În acest context, a fost reiterată poziţia de principiu a României, de sprijinire a unei soluţionări politice, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale internaţional recunoscute.
 
Ambii demnitari au salutat finalizarea procesului de revenire a programelor SRTv în Republica Moldova, realizată cu sprijinul activ al MAE român. Bogdan Aurescu a arătat că această revenire este un moment simbolic, de natură să contribuie la interconectarea mai bună a celor două maluri ale Prutului, atât din punct de vedere cultural, cât şi din perspectiva unei mai bune cunoaşteri a agendei europene de către publicul din Republica Moldova. Valeriu Chiveri a salutat la rândul său acest moment, aşteptat de mai mult timp, arătând că Republica Moldova are nevoie de programele SRTv.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii