Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington

ro

13 Mar, 2013 19:51 619 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a avut, astăzi,13 martie 2013, consultări cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington. Consultările au avut loc în contextul vizitei la Bucureşti a ministrului britanic, efectuată la invitaţia ministrului român al afacerilor externe.
Discuţiile s-au axat pe dimensiunea bilaterală a relaţiei româno-britanice, cât şi pe dezvoltarea palierului strategic dintre cele două state.
Cele două părţi şi-au exprimat dorinţa de a avea o cooperare cât mai bună în contextul liberalizării pieţei britanice a muncii, începând cu 1 ianuarie 2014, cât şi al preconizatei reforme a sistemului de protecţie socială din Regatul Unit.
Oficialii au avut un schimb de opinii referitoare la exercitarea de către România a viitoarei preşedinţii a Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei (iunie 2013 – iunie 2014). Un accent deosebit s-a pus asupra modalităţilor prin care partea britanică va putea sprijini eforturile româneşti de consolidare a parcursului european al statelor din Balcanii de Vest.
Cele două părţi au decis să-şi extindă cooperarea bilaterală din perspectiva europeană, cu accent pe un posibil schimb de experienţă vizând dezvoltarea sectorului serviciilor financiare. Un exemplu în acest sens poate fi utilizarea expertizei britanice pentru valorificarea Bursei de Valori Bucureşti la deplinul său potenţial, care să reflecte corespunzător anvergura economică a ţării noastre.
Totodată, a fost evocată cooperarea privilegiată între militarii români şi britanici în teatrele de operaţii, în mod particular în Afganistan. A fost subliniată preţuirea părţii britanice pentru activitatea contingentului român în ISAF, David Lidington apreciind sprijinul pe care România îl acordă luptei împotriva terorismului. În context, s-a convenit întărirea colaborării relevante între România şi Regatul Unit.
Cele două părţi au trecut în revistă evoluţiile politice şi economice din plan european, precum criza datoriilor suverane, întărirea competitivităţii Uniunii şi Agenda de Creştere economică. A fost evocată necesitatea păstrării unui echilibru între consolidarea fiscală şi creşterea durabilă la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, s-a discutat pe marginea utilităţii identificării, la nivelul UE, a unei noi direcţii de restabilire a economiilor şi de înscriere a acestora pe o traiectorie economică pozitivă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii