Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferinţa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Institutul Polonez pentru Relaţii Internaţionale de la Varșovia

ro

29 Apr, 2015 17:48 1048 Marime text
În cadrul vizitei la Varşovia, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a susţinut miercuri, 29 aprilie 2015, la Institutul Polonez pentru Relaţii Internaţionale (PISM), o conferinţă, urmată de dezbateri, pe tema aprofundării Parteneriatului Strategic dintre Polonia şi România, în contextul actualelor  provocări regionale de securitate ("A Partnership Boost: Poland and Romania amidst Regional Security Challanges").

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale polone, ambasadori acreditaţi la Varşovia, reprezentanți ai cercurilor academice, ai societăţii civile şi ai ONG–urilor cu preocupări în materie de politică externă.
Intervenţia ministrului afacerilor externe s-a axat pe importanţa intensificării  Parteneriatului Strategic existent între România şi Polonia, în noul context geopolitic din Vecinătatea Estică, definit de crize, tensiuni şi incertitudini fără precedent de la încheierea Războiului Rece. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat, în acest context, că situaţia de securitate generată de anexarea ilegală a Crimeii, precum şi de agresiunea asupra Ucrainei a ameninţat securitatea întregii comunităţi euroatlantice, cu efecte pe termen lung în plan geostrategic.

În continuare, şeful diplomaţiei române a enumerat principalele argumente care susţin necesitatea unei coordonări întărite între România şi Polonia în aceste circumstanţe geopolitice complexe, menţionând în primul rând potenţialul celor două ţări de a se manifesta pro-activ în interiorul comunităţii euro-atlantice. A amintit, de asemenea, angajamentul consecvent al României şi Poloniei în configurarea unei Uniuni Europene solide, solidare şi coerente, precum şi viziunea comună asupra rolului primordial al NATO în asigurarea securităţii europene şi internaţionale şi asupra importanţei unei legături transatlantice puternice.

„Nu mai puţin important, România şi Polonia au o responsabilitate comună, pe care şi-au asumat-o şi afirmat-o, de-a lungul ultimilor ani, ca şi în alte epoci, privind securitatea şi prosperitatea în spaţiul lor de apartenenţă geopolitică (…). România a propus spre reflecție la nivelul UE - și am speranța că partenerii polonezi  ne vor susține – ideea creării unor platforme pentru dialog pe teme de securitate în sens larg – Security Trusts. Acest nou model de cooperare este dictat tocmai de realitatea inedită cu care ne confruntăm astăzi, iar aceste platforme politice de dialog permanent ar urma să se concentreze pe măsuri de creștere a încrederii, pe creşterea gradului de înțelegere reciprocă, pe baza obiectivelor celor implicați, pe promovarea încrederii şi dialogului, ca facilitatori ai găsirii de soluţii pentru crizele din jurul Uniunii”, a declarat ministrul român al afacerilor externe.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, rolul pe care Parteneriatul Strategic dintre România şi Polonia îl are în potenţarea capacităţii celor două ţări de a proiecta o viziune integrată la nivel regional, aliat şi european.
Ministrul român a punctat temele şi obiectivele de interes major în plan regional, asupra cărora România şi Polonia au viziuni şi abordări convergente: unitatea şi solidaritatea în cadrul UE şi NATO; consolidarea flancului estic al NATO printr-o prezenţă aliată permanentă şi credibilă în zonă, în particular pe teritoriile lor naţionale; menţinerea unui grad înalt de coordonare şi coeziune la nivel regional.
În legătură cu Vecinătatea Estică, ministrul român al afacerilor externe a exprimat susţinerea fermă faţă de sporirea atractivităţii ofertei UE pentru ţările Parteneriatului Estic, semnatare ale AA/DCFTA - R. Moldova, Ucraina şi Georgia - şi oferirea unei  perspective europene clare acestor ţări.

Cu referire la cooperarea bilaterală, Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea substanţializării şi implementării cu şi mai mare eficienţă a obiectivelor Parteneriatului Strategic româno-polon şi a amintit în acest context: consolidarea cooperării militare, impulsionarea colaborării economice dinamice dintre România şi Polonia, diversificarea relaţiilor în materie de infrastructură strategică/critică şi conexiuni de transport, intensificarea dialogului în domeniul energetic, precum şi relansarea turismului.

În încheiere, ministrul român al afacerilor externe a evocat importanţa dezvoltării contactelor între persoane, cu accent pe rolul comunităţii româneşti din Polonia, precum şi al celei polone din România, în consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări. A menţionat, în contextul aniversării azi, 29 aprilie, a 20 de ani de la ratificarea Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale de către România,  modelul intercultural românesc de integrare a minorităţilor şi de implicare a lor în luarea deciziilor cu privire la societatea românească în întregul ei, de care beneficiază şi minoritatea polonă din România.
 
Informații suplimentare:
Polish Institute of International Affairs (PISM) a fost înfiinţat în 1996 și este un think-tank independent, cu personalitate juridică distinctă, care desfăşoară activităţi de cercetare axate pe politică externă, integrare europeană, securitate şi relaţii economice internaţionale, sub coordonarea MAE. PISM sprijină diplomaţia poloneză prin furnizarea de analize şi studii independente de politică externă, organizează dezbateri şi conferinţe publice cu oficialităţi internaţionale (şefi de stat, de guvern, miniştri de externe, politicieni). Totodată, academia diplomatică din cadrul PISM oferă, alături de structura similară din MAE, programe de instruire pentru personalul diplomatic.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii