Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:56 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferința "Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine și maritime"

ro

30 Jan, 2014 14:40 881 Marime text
Comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, şi ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, au deschis astăzi, 30 ianuarie 2014, la Bucureşti, Conferința "Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine și maritime", dedicată părţilor interesate de la Marea Neagră.
Evenimentul a confirmat angajamentul comun de acționa împreună, în parteneriat, pentru a sprijini o economie albastră durabilă în regiunea Mării Negre şi a dezvolta cooperarea marină şi maritimă între toate ţările riverane.
Au fost prezenţi reprezentanţi guvernamentali şi din mediul privat din toate statele riverane (Bulgaria, Georgia, R. Moldova, Rusia, Turcia şi Ucraina). Dialogul a inaugurat o nouă etapă a cooperării pragmatice în domeniul afacerilor marine și maritime la nivelul bazinului Mării Negre, în scopul fructificării beneficiilor legate de creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă pentru comunităţile costiere şi economiile statelor riverane.
Maria Damanaki, Comisar european pentru afaceri maritime şi pescuit, a declarat, cu privire la obiectivele conferinţei: „Scopul meu este de a promova o agendă maritimă pentru Marea Neagră, bazată pe cooperare practică şi  proiecte concrete. Aceasta va contribui la impulsionarea creşterii economice şi la sporirea locurilor de muncă din regiune, în manieră durabilă. Statele costiere şi comunităţile costiere în special sunt invitate să se alăture acestui efort şi să acționeze în cadrul canalelor de cooperare existente, regionale şi ale Uniunii Europene.”
La rândul său, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a  declarat: „Asemeni Comisiei Europene, România promovează consolidarea cooperării marine și maritime în zona Mării Negre. Vom continua să sprijinim conexiunile dintre politicile și instrumentele UE cu relevanță pentru Marea Neagră: Sinergia Mării Negre, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, Politica Maritimă Integrată. Rezultatul așteptat este o coerenţă sporită între iniţiativele europene şi formatele de cooperare existente, în beneficiul întregii regiuni. O combinație de voinţă politică şi acţiune coerentă ne va oferi posibilitatea de a valorifica remarcabilul potenţial al acestei regiuni.”
Marea Neagră este zona unde converg interesele a șase țări și culturi, un loc caracterizat de o largă varietate de activităţi economice cu impact asupra întregii regiuni. Potenţialul marin şi maritim al regiunii poate fi mai bine exploatat.
Potenţialul mării se află în centrul eforturilor de a promova realizarea economiei albastre. Comisia Europeană şi statele membre au elaborat o abordare în două etape pentru a contribui la creşterea economică şi multiplicarea locurilor de muncă în mările europene: prin utilizarea optimă a instrumentelor existente (de exemplu, concentrarea asupra unor domenii precum cercetarea marină, monitorizarea mediului, conservarea în domeniul pescuitului şi finanţarea regională) şi prin punerea în aplicare a unei agende maritime concrete vizând sectoare cheie, cum ar fi turismul costier şi maritim, biotehnologia albastră şi energia oceanelor.
Măsurile specifice de politică maritimă, cum ar fi planificarea spațială sau îmbunătățirea cunoașterii mediului marin şi a supravegherii maritime, contribuie la crearea unor condiţii structurale mai bune pentru a fructifica beneficiile oferite de mare. Mare parte din această activitate este realizată în strânsă colaborare cu ţări terţe, valorificând prin paşi mărunți ceea ce există deja într‑un bazin maritim.
Alte informaţii relevante sunt disponibile pe website-ul dedicat conferinţei: http://www.amiando.com/BlackSeaStakeholdersConference.html
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii