Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Primirea de către ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a ambasadorului Republicii Croația în România, Davor Vidiš

ro

25 Feb, 2016 19:20 998 Marime text
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, l-a primit astăzi, 25 februarie 2016, pe ambasadorul Republicii Croația în România, Davor Vidiš.

Cu acest prilej, a fost evidențiat caracterul foarte bun al relaţiilor bilaterale româno - croate și a fost subliniat rolul pe care comunitatea românească din Croația îl are în dinamismul dialogului dintre cele două țări. Ministrul delegat a reafirmat susținerea statului român pentru intensificarea interacțiunii interculturale dintre comunitatea românilor care trăiesc în Croația și societatea croată, reamintind de contribuția pozitivă a comunității românești la viața socială, culturală și economică din țara de reședință. De asemenea, a apreciat importantă existența unui schimb constant de opinii în ceea ce privește problemele minorităților naționale din Europa Centrală și Balcani pentru a se asigura standardele europene în domeniu.

În cadrul întrevederii, ministrul delegat a evocat importanţa aplicării, de către autoritățile croate, a Programului de cooperare în domeniul educaţiei care prevede predarea limbii române ca limbă maternă în instituțiile publice de învățământ pentru comunităţile românofone din Croaţia. Totodată, demnitarul român a reiterat atenţia deosebită pe care partea română o acordă proiectelor destinate protejării şi păstrării dialectului istro-român, aflat pe cale de dispariție şi parte a patrimoniului cultural european şi a exprimat aprecierea față de sprijinul pe care autoritățile croate l-au acordat implementării proiectelor ce vizează comunitatea lingvistică istro-română.

Ce doi interlocutori au convenit asupra necesității de valorificare a oportunităților oferite de relațiile bilaterale pe plan cultural, educațional și social, reafirmând interesul comun pentru un dialog permanent în acest sens.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii