Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Primirea de către ministrul delegat Dan Stoenescu a ambasadorului Republicii Polone în România, Marcin Wilczek

ro

12 Apr, 2016 17:57 1292 Marime text
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, l-a primit astăzi, 12 aprilie 2016, pe ambasadorul Republicii Polone în România, Marcin Wilczek.

Cu această ocazie, a fost evidențiat caracterul foarte bun al relațiilor bilaterale dintre România și Polonia, reflectând dorința ambelor părți de continuare a aprofundării colaborării pe toate palierele de interes ale cooperării politice şi sectoriale.

Discuțiile s-au axat pe modele privind bunele practici şi experiențe în materie de strategii pentru diaspora, fiind punctate posibilitățile de cooperare cu structurile poloneze care au atribuții în domeniu. În acest sens, o atenție specială a fost acordată programelor care permit dezvoltarea și implicarea activă a diasporei în țările de reședință.

Oficialul polonez a trecut în revistă politicile guvernului de la Varșovia care vizează diaspora poloneză, printre care: accesul la învățământ în limba maternă pentru copii etnicilor polonezi din afara granițelor, menținerea și consolidarea identității naționale, implicarea activă în viața socială și politică a statelor de reședință și sprijinirea reîntoarcerii polonezilor în țara de origine.

În cadrul dialogului, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat rolul diasporei ca vector de dezvoltare, exprimându-și aprecierea față de programele implementate de statul polonez pentru crearea rețelelor și comunităților profesionale din afara granițelor și strategiile de dezvoltare a relațiilor diasporei cu țara de origine.

Ambele părți au reiterat importanța programelor menite să asigure transmiterea limbii și a valorilor culturale în rândul tinerei generații, menținerea filonului identitar fiind o prioritate atât pentru România, cât și pentru Polonia.

În încheiere, oficialii au reiterat necesitatea de valorificare a oportunităților oferite de relațiile bilaterale pe plan cultural, educațional și social, reafirmând interesul comun pentru un dialog permanent în acest sens.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii