Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:31 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe

ro

10 Dec, 2015 15:33 1024 Marime text
Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare

Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, a participat în perioada 9-10 decembrie 2015, la Luxemburg, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe (CAE), în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare.

Principalele teme de dezbatere au vizat: negocierile în cadrul Conferinţei privind schimbările climatice de la Paris (COP21), Agenda 2030 privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, migraţie şi refugiaţi.

În intervenţia sa privind migraţia, şeful delegaţiei române a salutat rezultatele Summit-ului UE-Africa, desfăşurat la La Valletta în perioada 11-12 noiembrie 2015, şi a subliniat necesitatea implicării efective a partenerilor africani în procesul de cooperare pentru implementarea Declaraţiei şi a Planului de Acţiune. Secretarul de stat Radu Podgorean a adăugat că România urmăreşte îndeaproape evoluţia fluxurilor migratorii în zona Balcanilor de Vest, inclusiv prin prisma utilizării instrumentelor de preaderare, care pot contracara impactul negativ al fenomenului migraţiei în regiune.

În privinţa situaţiei umanitare, demnitarul român a evidenţiat că, pe lângă contribuţiile anterioare la eforturile internaţionale (prin Programul Alimentar Mondial, UNHCR şi prin asistenţă umanitară bilaterală pentru Iordania şi Serbia), România a decis să contribuie la Fondul UE MADAD pentru Siria, respectiv la noul Fond UE de Urgenţă pentru stabilitate şi gestionarea cauzelor migraţiei ilegale în Africa.

Miniştrii au avut, totodată, o primă discuţie privind priorităţile şi viziunile naţionale de implementare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, constând în mobilizarea resurselor financiare şi non-financiare, finanţarea inovatoare, stabilirea unui mecanism de follow-up si revizuire, implicarea sectorului privat, asigurarea universalităţii, coordonarea acţiunilor între instituţiile UE şi statele membre ale Uniunii. În ceea ce priveşte Conferinţa privind schimbările climatice de la Paris (COP21), participanţii au evidenţiat sprijinul pentru adoptarea unui nou acord universal şi aplicabil pe termen lung, care să includă atât angajamentele UE, cât şi pe cele ale partenerilor externi.

Secretarul de stat român a participat, de asemenea, la ceremonia de închidere oficială a Anului European al Dezvoltării 2015, organizată în marja reuniunii informale a Consiliului Afaceri Externe pentru dezvoltare.

Informaţii suplimentare:

Uniunea Europeană a desemnat anul 2015 drept Anul European pentru Dezvoltare (AED 2015). Având ca motto "Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru", AED2015 şi-a propus să informeze cu privire la cooperarea pentru dezvoltare a UE şi a statelor membre, să stimuleze implicarea directă, gândirea critică şi interesul activ şi să sensibilizeze publicul cu privire la avantajele acesteia atât pentru beneficiari, cât şi pentru cetăţenii europeni în general.
Mai multe detalii pe această temă se regăsesc pe:  http://www.roaid.ro/page/aed-2015-14
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii