Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță la Forumul de Securitate de la Varșovia

ro

06 Nov, 2015 19:01 1649 Marime text
Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță la Forumul de Securitate de la Varșovia

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a participat vineri, 6 noiembrie 2015, la sesiunea plenară “Improving dialogue on defence and security in Europe – regional perspective” din cadrul Forumului de Securitate de la Varșovia, moderată de Aleksandr Vondra, fost ministru ceh al apărării. Au mai participat, printre alţii,  Daniel Kostoval, adjunctul ministrului ceh al apărării și Peter Siklosi, adjunctul secretarului de stat pentru politica de apărare și planificare din Ministerul Apărării din Ungaria. Panelul s-a desfăşurat sub forma unei sesiuni deschise de întrebări şi răspunsuri.

În intervenţiile sale, secretarul de stat pentru afaceri strategice a făcut o evaluare sintetică a provocărilor din est și sud cu care se confruntă, în actualul context geopolitic, NATO și Uniunea Europeană. A apreciat că, pentru România, anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi situaţia din estul Ucrainei reprezintă provocări legitime la adresa securităţii noastre naţionale, care trebuie luate în considerare. Totodată, oficialul român a argumentat că în contextul actual ar trebui promovate dialogul şi cooperarea cu Federaţia Rusă doar cu condiţia respectării depline de către părţi a setului existent  de valori, norme şi angajamente internaţionale.

Totodată, secretarul de stat Daniel Ioniță a prezentat pe larg  rezultatele reuniunii șefilor de stat din Europa Centrală și de Est, co-organizată de Preşedintii României și Poloniei şi desfășurată la București, la 4 noiembrie 2015.  În context, a evidențiat contribuția țărilor de pe flancul estic al NATO și UE la consolidarea apărării colective, inclusiv în perspectiva Summit-ului Aliat de la Varșovia din 2016, subliniind necesitatea menținerii coeziunii, unității și solidarității Aliate.

De asemenea, a subliniat semnificația strategică a implementării depline a planului de acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale, a celorlalte decizii adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014, precum și a continuării procesului de adaptare a Alianței Nord-Atlantice, pentru a face faţă în mod corespunzător provocărilor actuale de securitate.
Daniel Ioniţă a remarcat valenţele pozitive ale Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia şi a exprimat încrederea că acesta va produce în continuare rezultate pozitive în toate dimensiunile sale, spre beneficiul celor două ţări dar şi al regiunii.

Secretarul de stat Daniel Ioniță a concluzionat că ”în viziunea României, soluțiile pentru actualele crize se bazează pe cooperare si dialog, pe consolidarea relației trans-atlantice, întărirea capabilităților NATO și a solidarității europene, substanţierea parteneriatelor NATO şi ale UE, precum și pe promovarea valorilor comune și respectarea dreptului internațional ca modalități preeminente de configurare a afacerilor internaționale și europene.”

Informații suplimentare:

Aflat la cea de-a II-a ediţie și organizat de Fundația Casimir Pulaski, Forumul de Securitate de la Varșovia se concentrează asupra preocupărilor de securitate ale statelor de frontieră ale NATO și UE. La eveniment participă înalți oficiali și experți pe probleme de securitate la nivel internațional. Sesiunile din cadrul evenimentului includ o tematică largă precum: viitorul NATO, politica de securitate și apărare comună a UE, relațiile cu Federația Rusă, securitatea energetică, imigrația, noile riscuri şi provocări, securitatea cibernetică, războiul hibrid, precum și securitatea din perspectivă economică, militară și politică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii